Huis
Tuin
Video

DIY: Plantenladder

DIY
Deze plantenladder is een extra leuke aanvulling voor je tuin. Je kunt ‘m met weinig materialen heel makkelijk zelf maken. Een paar kruidenplantjes er in en je kunt heerlijk genieten van je eigen kruidentuintje… uh ladder.

Wij hebben deze plantenladder gemaakt in de bloementuin in Utrecht. Benieuwd naar de rest van deze tuin? Check het even hier!

Dit heb je nodig:

  • 5 douglasplankjes van 15 cm breed en 100 cm lang
  • 6 meter natuurtouw van 1cm dik
  • Verschillende potten
  • (Kruiden)plantjes
  • Speedboor
  • Decoupeerzaag
  • Potlood
  • Liniaal

Stap 1

In totaal zijn er voor de ladder 4 plankjes nodig van 15 bij 100 cm. Wij hebben zelf langere planken gebruikt en deze op maat gezaagd. Je zou voor variatie ook de ene plank langer kunnen maken dan de andere, let er dan wel op dat de gaten voor de touwen recht boven elkaar zitten.

Stap 2

Voor het ophangen van de ladder dienen er in alle plankjes aan beide kanten twee gaten te worden geboord waar het touw doorheen kan. Belangrijk is dat je hierbij dus in de 'gaten' houdt dat dit op iedere plank op dezelfde plek gebeurt. Je kunt hiervoor een liniaal gebruiken om het precies uit te meten. Hou er ook rekening mee dat de gaten groot genoeg zijn zodat het touw van 1cm dik er doorheen past.

 

Stap 3

Om ervoor te zorgen dat de potten niet van de wiebelige planken af vallen, hebben wij ook hiervoor gaten in de planken gemaakt. Trek met een potlood de potten om op de plank. Doe dit ruim, zodat de pot er straks goed stevig in komt te staan. Voor variatie kun je ervoor zorgen dat het ene potje verder uitsteekt dan de andere. Nu moet je het rondje op de plank uitzagen, maar maak eerst een gaatje met de boor. Dan heb je een beginnetje voor je zaag.

 

Stap 4

Haal het touw door de gaten heen. Voor een ladder heb je vier losse touwen nodig, deze kun je dus op maat afknippen/snijden. Onder iedere plank moet een knoop komen. Om ervoor te zorgen dat de planken recht hangen, kun je het beste even met het potlood op het touw tekenen waar de knoop moet komen.

 

Stap 5

Als je alle stappen hebt doorlopen, is de plantenladder klaar en kun je deze ophangen. Wij hebben daarvoor een haakje aan de pergola gemaakt zodat de ladder daaraan kan hangen. Maar als je nou heel erg goed bent met zeemansknopen kan je hem ook met het touw op een plek naar keuze hangen.

 

ID: 1122

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven