Huis
Tuin
Video
DIY

DIY: Plantentafel van bezemstelen

Thomas heeft voor de driehoekige woonkamer een simpel, maar superleuk doe-het-zelf-klusje bedacht. Hij maakt een plantentafel van niets meer dan een aantal bezemstelen en wat schroefjes. Helemaal niet moeilijk!

Het tafeltje, eigenlijk meer een soort display, staat dus op meerdere bezemstelenpootjes. Daarop staan 3 plateaus waar je schoteltjes en plantjes kunt plaatsen.

Wat heb je nodig?

  • 5 bezemstelen
  • 3 kunststof schotel 30 cm 
  • 12 x schroef 3x35 mm
  • 12 x houtschroef 5x20mm
  • 6 x moer M5
  • 12 x ring M5
  • Speedboor doorsnede 28 mm
  • Handzaag, decourpeerzaag of afkortzaag
  • Lijmklemmen om bezemstelen vast te zetten aan werkbank

Alle materialen zijn verkrijgbaar bij Praxis. In plaats van plantenschotels kun je ook een plateau maken uit plaatmateriaal zoals bijvoorbeeld populieren triplex. Zaag per plateau 2 cirkels van 30cm en verlijm die aan elkaar. Schroef ze vast vanaf de onderzijde van het plateau.

Stap 1

Maak de bezems los van de stelen en zaag de stelen op maat. Zaag eerst de afgeronde eindstukken af en zaag hierna de volgende lengtes: 2 van 135 cm, 1 van 105 cm, 1 van 75 cm, 6 van 32 cm en 6 van 11 cm. 

Stap 2

Maak eerst de kruisjes die dienen als plateaus voor de schoteltjes. Gebruik hiervoor drie stukken bezemsteel van 32 cm. Klem het rondhout goed vast en boor in het midden met een 3 mm boor een gat door en door. Hierna boor je van beide zijde met een speedboor 1 cm diep. Plak een stukje schilderstape op je speedboor om deze 1 cm af te bakenen. Lijm hierna de korte stukjes van 11 cm links en rechts vast zodat er een kruis ontstaat. Laat dit kruis opdrogen. 

Stap 3

Nu ga je de boel in elkaar zetten. Onderaan bevestig je de 3 latjes van 32 cm tussen de staanders. Bovenaan maak je de kruisjes vast. Zorg dat je de kruisjes en de 32-cm-latjes goed recht onder elkaar vastmaakt. 

Boor gaten in de lange lengtes als volgt. Zorg dat de boorgaten mooi in 1 lijn boven elkaar liggen.

De stok van 135 cm die in het midden komt krijgt ook de gaten van de kleinere stokken (105 en 75 cm), maar dan telkens onder een hoek van ca. 120 graden. Die hoek bepalen is lastig, maar is 1/3e gedraaid. Het belangrijkste is dat de gaten recht boven elkaar geboord worden, dus zet een hulplijntje en zet de stok vast tijdens het boren. 

Stap 4

Maak nu de delen aan elkaar vast.

Stap 5

Maak nu deel 3 vast aan het geheel. Deel 3 bestaat ook weer uit één staander (de kortste) met onderaan een latje van 32 cm en bovenaan een kruisje. 

Stap 6

Schroef de schoteltjes vast op de plateaus, en klaar ben je! Boor in de rechtopstaande randen 2 gaten boven elkaar en herhaal dit aan de kant die er tegenover zit. Plaats een ringetje in de kunststofrand en de schroef om inscheuren te voorkomen. Plaats een moertje tussen de houten stok en het plateau om de ruimte op te vullen.

Zie hier het eindresultaat van de driehoekige woonkamer! 

ID: 837

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven