Huis
Tuin
Video
DIY

DIY: Raamluiken van hout

Als je je ruimte wil verduisteren, kan je natuurlijk gordijnen of lamellen ophangen. Maar bijzonderder zijn houten raamluiken. Die vouw je als een harmonica open en dicht en laten geen straaltje licht door. Lees hier hoe je ze maakt!

Wij maakten deze raamluiken, ook wel raamshutters, op de hobbyzolder in Huizen. Je gebruikt er populieren multiplex voor, dat van tevoren al gegrond is. Doordat je de scharnieren op een bepaalde manier bevestigt klap je de luiken als een harmonica open en dicht. 

Wat heb je nodig?

  • Planken populieren multiplex, gegrond
  • 9 shutterscharnieren 
  • Boor en schroeven
  • Afkortzaag
  • Greepje
  • Verf en verfspullen
  • Eventueel een gradenmeter

Stap 1

Hoe groot jij deze luiken zaagt, hangt af van jouw eigen raamafmetingen. Daarnaast plaatsen wij de luiken voor een raam met een schuin aflopende hoek aan de buitenkant. Dat is vrij uitzonderlijk; waarschijnlijk kan jij ze gewoon recht houden. Maar mocht je ook een schuine hoek hebben, dan kan je de hoeken bepalen met behulp van een gradenmeter. De hoek die wij aanhielden, was 45 graden.  

Verf de luiken in de gewenste kleur.

Stap 2

Bevestig de scharnieren afwisselend aan de voor- en achterkant van de luiken, zodat het niet gebeurt dat 2 luiken dezelfde kant op klappen. Dan heb je niet dat leuke harmonica-effect. 

Gebruik shutterscharnieren, zodat je maar één scharnier nodig hebt tussen elke opening en de luiken mooi kunnen inklappen. Maak deze scharnieren ook aan de buitenste zijkant vast, zodat je het geheel aan het kozijn kan bevestigen. Bevestig tussen de luiken steeds 2 scharnieren en aan de buitenkant 3, voor extra stevigheid.

Stap 3

Bevestig nog een greepje, en vervolgens kan je het geheel aan het kozijn bevestigen. 

ID: 2288

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven