Huis
Tuin
Video

DIY: Speel- en opruimmeubeltje

DIY
Speelgoed, speelgoed en nog eens speelgoed: het tweejarige zoontje van presentatrice Sandra Schuurhof heeft de boel in huis al helemaal overgenomen. En dat terwijl Sandra zo'n opgeruimd type is. Geeft niks, Thomas heeft alweer een handigheidje bedacht. Ze gaan een opruimmeubel maken!

De ruimte die eerst Sandra's kantoor was, is nu volledig overgenomen door James' spulletjes. Het liefst zou Sandra een plekje hebben waar ze James' speelgoed in op kan bergen, en waar de kleine tegelijkertijd ook aan kan spelen. Een opruimmeubeltje dus, mét speelfunctie. Hier zie je hoe jij dit ook maakt! 

Wat heb je nodig?

 • 3 Gegronde MDF-platen 244 x 122 cm x 18 mm
 • 1 Dunner MDF-plaatje voor achterwand  244 x 122 cm x 9 mm
 • Handcirkelzaag
 • Decoupeerzaag
 • Schroeftol
 • Schroeven
 • Schuurpapier
 • 3 Pianoscharnieren
 • 2 Eiken meubelknoppen
 • Verf in 2 kleuren
 • Verfspullen
 • Speedboor 

Stap 1

Maak eerst het tafeltje. De zijkanten zijn 50 cm hoog en 122 cm breed. Het tafelblad is 122 cm bij 30 cm. Schroef de kanten aan elkaar vast. Het vakje onder het bureau is 10 cm hoog met een tussenschotje. Schroef deze vast aan de rest, bijvoorbeeld vanaf de zijkant. 

Stap 2

Maak nu het deel wat daar bovenop komt, met de kastdeurtjes. De deurtjes kan je openslaan, en kunnen ook teruggevouwen worden met een pianoscharnier. Zo steken ze niet te ver uit als ze open staan. De zijkanten van dit kastje zijn 80 bij 20 cm. De bovenkant is 20 bij 120 cm. De achterkant maak je van een dunnere MDF-plaat (9 mm) van 110 bij 122 cm. Binnenin schroef je drie plankjes vast van 20 cm diep en 118,4 breed (dat is dus de 120 cm dat het kastje breed is, min 2x 18 mm van de dikte van het MDF).

Maak nu de deurtjes vast. Dit zijn 4 delen van 80 bij 30,5 cm. In de twee middelste deurtjes maak je gaatjes waar je vingers in kunnen om de deurtjes te openen. Maak alle delen straks na het schilderen aan elkaar vast met pianoscharnieren. 

Stap 3

Nu is het bankje aan de beurt.
De achterplaat hiervan is 48,2 hoog en 122 cm breed. Met de decoupeerzaag maak je elegante bogen in alle onderdelen. De 2 bogen moeten wel gelijk aan elkaar zijn, dus zaag eerst de ene boog uit en trek die dan over op de andere helft. Nu heb je een potloodlijntje waaraan je je kan houden. De zijkanten zijn 25 cm breed en 30 cm hoog en de voorkant 116 bij 30 cm. Bovenaan schroef je een latje vast van 5cm breed bij 116 cm lang, en daaraan maak je met scharnieren de klep vast waar je kleine op kan zitten. De klep is 25cm breed bij 116 cm lang. 

Maak de meubelknoppen vast aan de voorkant. 

Stap 4

Als alle onderdelen klaar zijn, zet je ze in de verf. Omdat je gegronde platen gebruikt kan je direct aflakken en hoef je niet eerst te gronden. Na het aflakken kan je het meubeltje in elkaar zetten. Het kastgedeelte moet bovenop het tafeltje komen. Omdat je het achterwandje wat langer hebt gehouden, kan je daarmee het kastje en bureautje aan elkaar vastmaken. Je maakt ze aan elkaar vast met schroeven. Het bankje schuif je zo onder het tafeltje. 

ID: 840

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven