Huis
Tuin
Video

DIY: Stoer achterwandje voor commode

DIY
Thomas maakt deze week een stoere commode voor de Assendelftse babykamer. Maar Thomas zou Thomas niet zijn als 'ie er iets speciaals van maakt. Het meubel krijgt daarom een stoer betegeld achterwandje. Ziet er leuk uit, en het dient ook nog eens als extra opbergplek.

Thomas heeft de commode van Dominique in een nieuw jasje gestoken en 'm in een poederroze kleur geverfd. Het is lekker als je je je benodigde spulletjes tijdens het verschonen van je baby binnen handbereik hebt. Er zitten natuurlijk lades in de commode, maar een plankje aan de muur is ook best handig! 

Wat heb je nodig?

 • 1 x plank MDF 244 cm x 122 cm 18 mm dik
 • Latjes voor rondom het wandje - dikte zo breed als het MDF (18 mm) en de tegeltjes bij elkaar.
  Lengte van de latjes hangt af van hoe groot je het achterwandje gaat maken.
 • Zaag
 • Tegeltjes naar keuze. Wij gebruiken de geglazuurde tegeltjes: Dante Grey van Praxis.
 • Tegelsnijder
 • Verf in een kleur naar keuze
 • Polymax
 • Accuboor en schroefjes
 • 2 keeplatjes

Stap 1

Zaag de plank voor de achterwand op maat. Zorg dat 'ie even breed is als de commode. De hoogte maakt niet zoveel uit, maar hou er rekening mee dat je nog bij de spulletjes kan die op het plankje komen te staan. Bij het bepalen van de hoogte moet je ook het volgende berekenen: de rijen met tegeltjes moeten er precies tussen passen, dus dat moet goed uitkomen. Ook moet je rekening houden met zo'n 18 mm extra; de dikte van het plankje dat onder de eerste rij tegels komt. 

Stap 2 

Bevestig dunne latjes rondom. Zo kijk je straks niet tegen de zijkantjes van de tegels aan. De dikte van deze latjes moet even breed zijn als het MDF (18 mm) en de tegels bij elkaar. Je kan deze latjes met Poly Max vastmaken op de zijkant van het achterwandje.  

Stap 3

Zaag nu het plankje op maat waar de spulletjes op komen te staan; even breed als het achterwandje en ongeveer 15 cm 'diep'. Maak 'm met schroeven vast aan de grotere plank.

Stap 4 

Verf de zijkanten van het achterwandje en verf ook het kleine plankje. Het is het mooist om dit alles in dezelfde kleur te verven als de commode zelf. In dit artikel staat welke verf wij gebruikt hebben, maar het kan natuurlijk van alles zijn. Zorg ervoor dat je bij de grote plank ook de achterkant en zijkanten een beetje meepakt. 

Stap 5

Zaag de keeplatjes op maat. Je kan deze kant-en-klaar kopen maar hem ook zelf maken. Gebruik in dat geval een vurenhouten balkje en maak een schuine kant. Eén van die latjes schroef je aan de muur en eentje aan de achterkant van het wandje. Dan haak je ze zo in elkaar. 

Stap 6

Nu kan je het wandje gaan betegelen. Je lijmt de tegels met Poly Max, en je hoeft niet te voegen. Je lijmt ze dus 'koud' naast elkaarr. Wij hebben de tegels om en om of in metselverband gelegd, wat een natuurlijker effect geeft. Sommige tegels snij je dan door de helft met de tegelsnijder. 

ID: 884

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven