Huis
Tuin
Video

DIY: Zo maak je van een tak uit het bos een prachtige trapleuning

Waarom zou je kiezen voor een saaie standaard trapleuning, als de natuur veel gavere exemplaren te bieden heeft? Geef je trap een make-over door de trapleuning te vervangen voor een robuuste tak uit het bos!

Een trap kan voor veel mensen een doorn in het oog zijn. Maar Simone Kops dacht daar anders over. Zij besloot haar trap een make-over te geven en een natuurlijke touch te geven, waardoor de trap juist de eyecatcher van de hal is geworden!

DIY: Zo maak je de stoere ‘latjesmuur’ van Thomas!
Zelfmaakideeën

Dat kan goedkoper!

“Ik kwam een soortgelijk idee tegen op Pinterest en ging op zoek naar een vergelijkbaar exemplaar op internet. Al gauw bleek dat ik dan al snel zo’n €300 aan zo’n trapleuning kwijt zou zijn. Dus ik dacht, dat kan ik zelf ook wel!” Simone besloot zelf op zoek te gaan en ging na een flinke storm (‘gouden tip!’) naar het bos. “Mijn zoontje had daar de perfecte tak gevonden, maar de tak bleek zo groot dat hij niet in mijn autootje paste. Dus hebben we ‘m goed verstopt op de parkeerplaats en zijn we later die dag met onze bus teruggereden om de tak alsnog op te halen.”

trapleuning naut

Zo maak je zelf zo'n trapleuning

Wil je zelf ook zo’n gave trapleuning maken? Simone vertelt je hieronder hoe zij dit aanpakte. 

Dit heb je nodig:

  • Een grote, stevige tak
  • Schuurmachine
  • Blanke lak/donkere lak/white wash
  • Boormachine en schroeven
  • Leuninghouders, bijvoorbeeld matzwart

Stap 1

Zaag de tak op maat, aan de hand van je muren of je oude trapleuning. Loopt de muur naast de trap in een hoek, zaag de trapleuning dan in tweeën, zoals dat bij deze trap ook het geval is.

Stap 2
Laat de op maat gezaagde tak(ken) een tijdje goed drogen in de zon of bij de open haard, zodat al het vocht er uit trekt.

Stap 3
Schuur de tak daarna op, zodat alle scherpe randjes er af gaan. Je kunt ‘m zo ver opschuren als je zelf wil, maar in dit geval vond Simone het het mooist als de kronkels er in blijven zitten.

Stap 4
Vervolgens zet je de tak in de lak. “Ik heb ‘m in de blanke lak gezet, maar je kunt natuurlijk ook een white wash of een donkere lak gebruiken als je dat mooier vindt.” Laat deze lak vervolgens goed opdrogen.

Vind je de kleur mooi, dan laat je het zo, maar je kunt ook nog meerdere lagen aanbrengen als je ‘m donkerder wil, of witter in het geval van de white wash.

Stap 5
Nu hoef je alleen nog maar de nieuwe trapleuning aan de muur te bevestigen, nadat je de oude leuning los hebt gehaald natuurlijk. Je kunt de leuning eventueel bevestigen aan je oude leuninghouders, maar je kunt er ook voor kiezen om nieuwe leuninghouders te gebruiken.

Extra tip: Wil je net als Simone tussendoor gelijk de wand naast de trap een kleurtje geven, doe dat dan op het moment dat de oude trapleuning er af is gehaald en voordat de nieuwe leuning is bevestigd. Zo kun je het makkelijkst te werk gaan en zal je nieuwe leuning ook niet onder de spetters komen te zitten.

Wil je voor dit project naar de bouwmarkt om inkopen te doen? Lees dan eerst even dit!

Marjolein Sintenie
ID: 10335

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven