Huis
Tuin
Video

DIY: Tuinbank en border in 1

DIY
Ben je de gangbare tuinmeubelen zat en wil je iets unieks? Maak dan je eigen tuinbank! Wij maakten er eentje van eikenhouten schaaldelen, wat een heel natuurlijke uitstraling geeft. En er zit óók nog eens een borderrand aan vast.

Door de eikenhouten schaaldelen is dit bankje uniek, want geen enkel schaaldeel is hetzelfde. Bovendien zorgt de organische vorm voor een natuurlijke uitstraling. Alsof je midden in de natuur zit! Het bankje bestaat uit een zitvlak  van schaaldelen en een rugleuning van paaltjes. In ons geval lopen de paaltjes meteen door als borderrand. Dat maakt het een mooi geheel. Wij maakten het bankje in een vogelvriendelijke tuin in Rotterdam. Het is zo'n 60 cm diep en 120 cm breed. 

Wat heb je nodig?

  • 2 Eikenhouten schaaldelen - 120 cm breed, ongeveer 30 cm diep per stuk
  • Ronde kastanjehouten palen - hoeveel jij er nodig hebt hangt af van de grootte van de border die je wil maken. De palen koop je in het ''lang'', die van ons waren 3 meter en we hebben ze zelf in korte stukjes gezaagd.
  • Eikenhouten latjes of resthout, als draaglatjes
  • Boor en schroeven
  • Afkortzaag
  • Grondboor
  • Paalhamer

Stap 1 

 Zaag de kastanjehouten palen op maat. Hiervan maak je de borderrand. Als je net als wij het zitgedeelte vast wil maken aan deze paaltjes, moet je de rand een beetje kronkelend aanleggen. Op die manier past het zitvlak er precies tussen. Die kan je dan aan de achterkant én zijkanten bevestigen aan de paaltjes. 

Maar goed, we zijn nog met de paaltjes bezig. Maak gaten in de grond met de grondboor en sla ze in de grond met de paalhamer. Zorg dat ze zo'n 30 cm in de grond verdwijnen. Wij hebben gevarieerd in de hoogte van de paaltjes voor een speels effect. Zet ze trouwens nog wel even waterpas voordat je zometeen het zitvlak gaat vastmaken. Omdat je de paaltjes handmatig in de grond slaat kunnen ze namelijk wat scheef staan.

Stap 2 

Het zitvlak bestaat uit twee schaaldelen. Die koop je los. Maak ze zelf aan elkaar vast door aan de onderkant een paar dwarsliggende latjes vast te schroeven. 

Bevestig vervolgens de latjes waarop het zitvlak komt te liggen, de twee aan de zijkant. Een ideale zithoogte voor zo'n bankje is 46 centimeter. Hou hier rekening mee, want je hebt ook nog de dikte van de draaglatjes. Maak ze met schroeven vast aan de houten paaltjes, en gebruik een waterpas zodat ze recht zullen hangen.

Stap 3

Aan de zijkant van het zitvlak zie je het jongere hout van de boom, het spinthout. Dat is wat kwetsbaarder, dus vocht en schimmels kunnen op die manier de plank in komen. Zaag dat er daarom nog even af.  Schroef het zitvlak vervolgens vast op de dragende latjes.

En dan ben je alweer klaar!

ID: 2316

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven