Huis
Tuin
Video

DIY: Vliegensvlug vogelhotel

DIY
De tuin van Marijke Helwegen is een plek waar vogels graag langskomen voor een hapje voer. Door de tuin verspreid staan wat vogelhuisjes, maar die zijn wat verouderd. Dierenliefhebber Marijke zou graag een plek willen waar alle vogels gezellig samen kunnen komen. Daarom hebben Tom en Evelyn iets bedacht: een vogelhotel!

In het hotel komen allerlei kamers. Met huisjes speciaal voor koolmeesjes, roodborstjes en huismussen. Allemaal met een maat die bij hun lijfje past. En het vogelhotel is niet het enige: Evelyn en Marijke maken ook nog een high-tea-gelegenheid voor de beestjes. 

Wat heb je nodig?

 • 1x douglashout tuinpaal 9 x 9 x 300 cm, en 1 kortere paal waar je ongeveer 1 meter van gebruikt
 • 5x plank gebruikt steigerhout 19,5 x 250 cm
 • Boor en schroeven
 • Afkortzaag
 • Gatenboor
 • Haakjes en oogjes om het dak van de huisjes vast te maken
 • Potlood en meetlint

Stap 1
Zaag alle plankjes op maat. Wij hebben van ieder soort huisje 3 huisjes gemaakt, dus de plankjes die we hieronder noemen kan je in drievoud nemen. Het lijkt heel veel werk als je leest wat je allemaal moet zagen, maar het zijn allemaal kleine stukjes, dus je bent snel klaar. Deze maten heb je nodig:

 • Voor het huismushuisje: 3 plankjes van 21 cm hoog aan de ene zijkant en 19 cm aan de andere zijkant (het loopt schuin af in verband met het schuine dakje) en 12 cm breed. Dit zijn de zijkanten en het tussenschot. Voor de achterkant: 2 plankjes van 21 cm hoog en 12 cm breed (de achterkant maak je van 2 plankjes, want het steigerhout is anders niet breed genoeg) 2 plankjes van 12 cm bij 24 cm voor het dak en de onderkant. 1 plankje van 19 cm hoog en 24 cm breed voor de voorkant. In de voorkant maak je met een gatenboor een gat met een diameter van 3,5 cm.
 • Voor het roodborsthuisje: 2 plankjes van 15 hoog aan de ene zijkant en 13 cm hoog aan de andere zijkant (het loopt hier ook schuin af) en 10 cm breed. Dit zijn de zijkanten. 1 plankje van 15 cm hoog en 10 cm breed voor de achterkant. 1 plankje van 13 cm hoog en 10 cm breed voor de voorkant. In deze voorkant komt een gat van 5 cm diameter. En 2 plankjes van 10 cm hoog en 10 cm breed voor het dak en de onderkant.
 • Voor het koolmeeshuisje: 1 plankjes van 24 cm hoog en 12 cm breed voor de voorkant. Maak hierin een gat van 3,2 diameter. 1 plankje van 26 cm hoog en 12 cm breed voor de achterkant. 2 plankjes van 26 cm hoog aan de ene zijkant en 24 cm aan de andere zijkant (dit loopt ook schuin af) en 12 cm breed. 2 plankjes van 12 bij 12 cm voor het dakje en de onderkant. 
 • Zaag uit de kortere tuinpaal 2 kleinere stukken voor de 'zijtakken'. Die zijn ongeveer 50 cm lang. 

Stap 2
Schroef de planken koud op elkaar vast. Je hoeft ze dus niet in verstek te zagen.

Stap 3
De daken van de huisjes maak je niet vast. Maak haakjes en oogjes vast waarmee je het dak vast en los kan maken. Op die manier kan het dakje er helemaal af als je bijvoorbeeld na de winter de huisjes van binnen schoon wil maken.

Stap 4
Maak de 'takken' van het vogelhotel vast aan de grote paal. Zet de paal vervolgens in de grond. Wij hebben 'm ongeveer voor 50 cm in de grond gezet, waardoor 'ie voor 2,5 m boven de grond uitsteekt. Schroef vervolgens alle huisjes vast aan de tuinpaal. 

Stap 4
Het vogelhotel is af! Maar Evelyn en Marijke gaan nog even door: ze willen dat de vogels lekker aan de high tea kunnen gaan. Dus stoppen ze vogelvoer in theekopjes, waarbij de vogels op stokjes kunnen zitten en in het voer kunnen pikken. Hoe je zoiets maakt? Meng voor het voer 2 blokken hard frituurvet en laat dit smelten in een kommetje. Gooi er dan vogelzaad bij in en maak er een stevig mengsel van. Giet het, voordat het opdroogt, in de theekopjes en zet in het midden een stokje. Wacht tot het is opgedroogd. Bind een touwtje aan het oor van het kopje, zodat je 'm aan een tak in de tuin kan hangen. Je kan ook een kopje vastlijmen met 2-componentenlijm aan een schoteltje en daarin wat opgewarmd vogelvoer gieten. Het kan natuurlijk ook vers voer zijn, dat niet is opgewarmd. 

Evelyn en Marijke maken ook nog een etagere, waarbij ze serviesgoed op elkaar lijmen en hier ook vogelvoer in stoppen en overheen strooien. Zet alle high-tea-benodigheden bij elkaar of verspreid ze over de tuin: op de grond en hangend in de bomen. 

Zie hier hoe de rest van het bezoek aan Marijke eruit ziet! 

ID: 760

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven