Huis
Tuin
Video

DIY: Zandbak in bootjesvorm

DIY
Een zandbak in de tuin, dat is al hartstikke cool. Maar eentje in de vorm van een boot... daar worden je kinderen vast en zeker heel enthousiast van! Hier lees je de werkbeschrijving.

Tom bouwt het bootje deze week in de familietuin. De boot wordt 150 cm lang, 20 cm hoog en 100 cm breed, inclusief de mast. We gebruiken voor deze zandbak steigerhoutdat je bij heel veel klussen kan toepassen. 

Wat heb je nodig?

  • 20x zak speelzand voor zandbak 25kg
  • 10x vergrijsd steigerhout 250 x 19,5cm
  • 1x pvc-buis 75 mm 150 cm lang
  • 1x betonplex donkerbruin 1,8 x 125 x 250cm 
  • Boor en schroeven
  • Afkortzaag
  • Gatenzaag
  • Kralenketting of vlaggetjesslinger, ongeveer 3x 140 cm

Stap 1 

De bodem van het bootje maak je van betonplex. Hier zit een epoxylaag op, wat 'm hard en waterdicht maakt. Zaag de plaat op maat met de afkortzaag.

Stap 2

Zaag de steigerhouten planken voor de zijkanten op maat. Maak ze via de zijkant tegen de betonplex-plaat vast, en vervolgens aan elkaar. Door de uiteinden van de planken in verstek te zagen en ze dus schuin af te werken, sluiten ze mooi op elkaar aan. Zo boor je er makkelijk een schroef doorheen.

Stap 3

Is de ombouw af? Dan maak je wat latjes vast aan de binnenkant van de zandbak. Op die latjes schroef je vervolgens de zittingen vast. 

Stap 4

Maak zulke latjes ook vast in het voorste, puntige deel van de boot. Hier maak je echter geen steigerhout op vast, maar een driehoek van betonplex. Maak met de gatenzaag een gat in het betonplex voor de PVC-buis. 

Stap 5

Schroef gaatjes bovenin de PVC-buis. Hier kan de vlaggetjesslinger doorheen. Een kralenketting kan natuurlijk ook. Met bijvoorbeeld een haakje maak je de slinger onderaan vast, aan hoeken van het bootje. 

Stap 6

Boor wat drainage-gaten in de bodem, zodat het zand niet te nat zal worden. Nu hoef je alleen nog maar het zand in de bak te storten, en dan is je boot klaar!

Steigerhout overal

Met steigerhout kan je een hele hoop! Het afgelopen seizoen hebben wij er al vanalles mee gedaan. Hieronder zie je een aantal van onze DIY-projectjes met steigerhout: 

1. Balkonbar
2. Speelhuisje
3. Buitenkeuken
4. Salontafel voor bier
5. Tuinkast
6. Kinderbureautje

ID: 1004

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven