Huis
Tuin
Video

DIY: zelf een multifunctioneel podiumbed met lades maken

Voel je een echte ster met dit zelfgemaakte podiumbed. Je kunt heerlijk dromen in je bed of je kunt 'm gebruiken als bank. De lades eronder zijn heel erg handig als opstapje, maar kun je ook nog eens gebruiken als opbergruimte.

Benodigdheden:

  • 2x Parket eiken select wit geolied 3,57m2
  • 4x MDF 122 cm x 244 cm x 18 mm onbewerkt
  • Schroeftol
  • Schroeven
  • Afkortzaag en handcirkelzaag
  • 8 x bokwieltjes (zo klein mogelijk)
  • 2x vuren balken 190cm x 7cm x 3cm (lattenbodem constructie)
  • 25 x vuren balken 110cm x 7cm x 3cm (lattenbodem)
  • Matras afmeting: 110cm x 190cm x 20 cm

Stap 1

Zaag het MDF, parket eiken en de vuren balken op de gewenste maten met de afkortzaag en de handcirkelzaag (zie ontwerptekening). 

Stap 2

Pak een op maat gezaagd MDF met de afmeting 190 cm bij 50 en zaag hier twee happen uit. Hier moeten de lades uiteindelijk in geschoven worden. De ene hap is 40 cm hoog en 80 cm breed (linker la) en de andere hap is 20 cm hoog en 80 cm breed (rechter la). Houdt het ontwerp aan als basis. Het podium bed met lades op de foto heeft de lades precies andersom qua hoogte.

Stap 3

Begin met het maken van het frame door de MDF platen van 190 cm bij 50 cm (Lange zijdes) tegen de platen van 113,6 bij 50 (korte zijdes) door deze van binnenuit tegen elkaar aan te schroeven. Door van binnenuit te schroeven zie je geen schroefgaten in het eindresultaat.

Stap 4

Bekleed vervolgens de zijkanten van de basis van het podium bed met parket eiken select wit. Zaag alle delen verstek (in 45 graden), zodat het mooi aansluit op elkaar en je geen binnenkant van de vloerdelen ziet in de ombouw van het bed.

Stap 5

Begin nu met het maken van de lades. De linker lade is een lade van 40 cm hoog, 80 cm breed en 110 cm lang. De rechterlade is een lade van 20 cm hoog, 80 cm breed en 110 cm lang (zie ontwerptekening).

Stap 6

Als de lades af zijn, bekleed je de voorkant en de zichtbare bovenkant nog met parket eiken. Bevestig daarna de bokwieltjes aan de onderkant. Let op! De onderkant van de lades moeten dus iets hoger in de lades bevestigd worden, zodat de bokwieltjes mooi wegvallen en de lade ook niet over de grond schuift. De exacte hoogte tussen de onderkant van de lades en de vloer ligt aan de grote/totale lengte van de bokwieltjes.

Stap 7

Om de lades onder het bed uit te kunnen trekken zaag je uit iedere lade een klein rondje met ongeveer een diamater van 1,5 cm.  Deze komen zo’n 5 centimeter onder de bovenste rand van de lades. 

Stap 8

Er moet natuurlijk een lattenbodem komen voor het matras. Deze ga je maken door eerst twee vuren balken van ongeveer 190 cm lang aan de binnenkant van de lange zijde van het bedframe te bevestigen op ongeveer 10 cm vanaf de bovenkant van het bed (je matras steekt dan ook nog iets uit aan de bovenkant). Deze twee balken heb je nodig om de lattenbodem daarop te bevestigen. Dan schroef je de 25 balken van 110 cm lang op de twee vuren balken. Leg uiteindelijk het matras op de lattenboden en het dromen op je bed kan beginnen. 

ID: 3606

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven