Huis
Tuin
Video

DIY: zelf een zitvensterbank maken voor in je woonkamer

Maak optimaal gebruik van je ruimte door een zitvensterbank te maken. Zo weet je zeker dat er altijd een plekje is voor het bezoek wat onverwachts langskomt. Bovendien is die lelijke radiator ook meteen uit het zicht, handig toch?

Benodigdheden:

 • Schroeftol
 • Schroeven
 • Houtlijm
 • Handcirkelzaag
 • Decoupeerzaag
 • Meetlint + potlood
 • Verf, kwast + roller
 • Afplaktape
 • Dikke vuren houten balken (aantal + lengte afhankelijk van je zitvensterbank)
 • Gegronde MDF platen van 18 mm (aantal afhankelijk van je zitvensterbank)
 • Deurscharnieren (aantal afhankelijk van vensterbank)
 • Bedhaak

Stap 1

Begin met het maken van de bovenkant van de zitvensterbank. Dit doe je door de gegronde MDF platen in de gewenste maten te zagen. Je meet dus van te voren de plek waar de zitvensterbank komt goed op, zodat je precies weet hoe veel MDF je nodig gaat hebben. Zaag daarnaast in dezelfde lengte een smallere plank MDF die tegen de voorkant van de grote afgezaagde gegronde plaat komt. Deze plank bevestig je aan de MDF plaat door middel van het zagen van een hoek van 45 aan één van de lange zijde van de bovenkant van de plaat en aan één van de lange zijde van de nieuwe, smallere MDF plaat.

Stap 2

Wanneer alles is gezaagd, begin je met het plakken van de afgezaagde lange zijdes van de MDF plaat en plank aan elkaar door middel van houtlijm. Plak deze twee delen vast met afplaktape, zodat ze niet van elkaar afvallen tijdens het drogen. 

Stap 3

Zit de plank vast? Plaats deze nieuwe vensterbank dan over je oude. Wanneer je de nieuwe vensterbank over je oude heen schuift zorg het voor extra stevigheid. Om ervoor te zorgen dat je vensterbank volledig in de hoekjes van je raam past, gebruik je een decoupeerzaag. Zaag de hoekjes van je raamkozijnen/muren weg in je MDF plaat.  Zorg dat je alle hoeken van raamkozijnen etc. goed opmeet en aftekent op de plaat zodat, na het zagen, de vensterbank precies voor het raam past  en mooi wegvalt in de muur.

Stap 4

Je kunt nu je nieuwe vensterbank bevestigen op de oude vensterbank/de muur. LET OP! Zorg dat je de schroeven vanuit de onderkant vast schroeft en niet vanuit de bovenkant van je vensterbank. Zo kijk je niet op de lelijke schroefgaten. Schuif je je nieuwe zitvensterbank over je oude heen? Dan kun je deze er gewoon opleggen zonder schroeven te gebruiken.

Stap 5

De bovenkant van de zitvensterbank is af. Zaag nu de dikke vuren balken op maat. De maat van de balken, is de hoogte van de onderkant van de plank van je zitvensterbank. Deze balken dienen voor de stevigheid van de zitvensterbank. Je wil er natuurlijk wel op kunnen zitten. Het zijn tevens de pilaren waar je de deurtjes en voorkantplanten aan kan bevestigen. Zorg dat er evenveel afstand tussen elke vuren balk pilaar zit, zodat je mooie gelijke zijkanten krijgt.

Stap 6

Schuif de balken onder de vensterbank en bevestig ze met schroeven. Zaag vervolgens de voorkanten en deurtjes uit het gegronde MDF, op maat met de cirkelzaag. Schroef deze vast aan de pilaren. De voorkantplanten bevestig je met bedhaken aan de vuren balken. Hierdoor kun je de voorkanten nog loshalen wanneer je bij de verwarming moet. De deurtjes bevestig je door het plaatsen van een deurscharnier. Deze scharnier zet je vast op de MDF plaat en de vuren balk. Schroef ook hier van binnenuit zodat je geen schroefgaten ziet. 

 

Stap 7

Wanneer je klaar bent met zagen e schroeven is je eigen gemaakte vensterbank is bijna klaar. Geef je vensterbank een finishing touch door een mooi kleurtje. De MDF platen zijn gegrond dus je hoeft alleen nog een mooie lak op waterbasis te kiezen en deze met roller (en kwast waar nodig) aan te brengen op de vensterbank.

Laat het geheel goed drogen en klaar ben je. Tijd om lekker te chillen voor het raam!

ID: 3668

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven