Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak je zelf een kaars van natuurlijke materialen

Kaarsen van natuurlijke materialen zijn veel gezonder én fijner voor je huis. Maar hoe kom je aan zo’n kaars? Je kunt ze kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! We leggen je uit hoe je zelf heel gemakkelijk een kaars van natuurlijke materialen maakt.

Waarom zelf een kaars maken als je ze ook gewoon kunt kopen? Ten eerste omdat zelf maken natuurlijk altijd leuker is, maar vooral ook omdat kaarsen van natuurlijke materialen veel gezonder én fijner zijn. Daarnaast is het niet alleen beter voor je eigen gezondheid, ook voor je huis is het veel prettiger om natuurlijke kaarsen te branden aangezien ze voor maar liefst 90% minder roetaanslag zorgen. Hoe dat precies zit lees je hier.

Redenen genoeg om over te stappen op kaarsen van natuurlijke materialen, toch? Hoe je ze zelf maakt? We leggen het je uit:

Zo maak je zelf een kaars van natuurlijke materialen

Voorbereidingen
Dek je werkblad af met oude kranten aangezien je ongetwijfeld zal morsen. Mors je toch op je tafel? Sojawas en koolzaadwas is gelukkig heel makkelijk met water en zeep schoon te krijgen.

Koolzaadwas of sojawas?
Je kunt kiezen voor een kaars van koolzaadwas of van sojawas, in beide gevallen natuurlijke materialen die beter zijn voor je gezondheid en het milieu. Wat precies het verschil is en waar je het kunt kopen lees je hier.

Benodigdheden

  • Sojawas of koolzaadwas (bij voorkeur speciale was met een laag smeltpunt)
  • Etherische olie (gebruik 40 druppels olie op 100 gram was)
  • Eventueel kleurstof voor kaarsen (in vet oplosbare kleurstof)
  • Waslontjes
  • Glaasjes of potjes om in te gieten
  • Glazen (vuurvaste) maatbeker of een schone glazen conservenpot
  • Pan met warm water
  • Houten lepel of glazen roerstaaf om te roeren
  • Knijper of stukje karton
  • Thermometer

Aan de slag

Stap 1:
Zorg dat de glaasjes of potjes waar je de kaarsen in gaat gieten goed schoon zijn en zet ze in een warme oven op 50°C zodat ze handwarm worden. Op deze manier zal de was geleidelijker afkoelen na het gieten, wat voor een mooier eindresultaat zorgt.

Stap 2:
Meet de hoeveelheid was af die je nodig hebt om de kaarsen te maken. Het is aan jezelf hoeveel je wil gebruiken, maar een goede maatstaf is om de dubbele hoeveelheid te gebruiken van wat er in één potje past. Wanneer dit allemaal gesmolten is passen die twee porties precies in één potje.

Stap 3:
Zet de maatbeker of pot met was in een pan met warm water en zet de pan op laag vuur, tot de was is gesmolten.

Stap 4:
Wil je je kaarsen graag een kleurtje geven, dan kun je de gewenste hoeveelheid kleurstof erbij doen als de was volledig is gesmolten. Roer goed door tot de kleurstof is opgelost en mooi is gemengd met de was.

Stap 5:
Wil je dat je kaarsen ook een lekkere geur krijgen dan moet je de was eerst laten afkoelen tot ongeveer 55°C, waarna je de etherische olie toevoegt. Ook hier moet je weer goed roeren om de olie goed te vermengen met de was én de kleurstof.

Stap 6:
Laat de was nog een klein beetje afkoelen tot 50°C om straks te kunnen gieten.

Stap 7:
Haal de potjes uit de oven en zet de lontjes erin. Plaats de pit met het pitvoetje in het glaasje en houd deze op zijn plaats met bijvoorbeeld een wasknijper, om een potlood of door een stukje karton met een gaatje erin.

lonten natuurlijke kaars

Stap 8:
Nu kun je eindelijk gaan gieten! Het is belangrijk dat je dit langzaam doet zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen.

Stap 9:
Laat de was goed afkoelen en stollen. Het duurt ongeveer 8 uur voor de kaars compleet is uitgehard.

Stap 10: Finishing touch
Is je lontje erg lang? Knip ‘m dan eventueel wat korter tot ongeveer 1cm.

En nu… branden maar!

Fotocredits
Headerfoto: Daiga Ellaby - Unsplash
Foto 1: Aroma Lifestyle

Tekst
Marjolein Sintenie 

Bron: Aroma Lifestyle

ID: 3420

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven