Huis
Tuin
Video

DIY: Zonnewand

DIY
De zonnewand in de momcave is het echte hoogtepunt in de ruimte. Wil jij ook zo'n gave wand met verlichting? Lees dan in deze werkbeschrijving hoe je deze zelf maakt.

Wij maakten deze zonnewand in de momcave. We gebruikten hiervoor underlaymenthout en led-verlichting. Het eindresultaat zie je in de uitzending van zaterdag 7 april.

Benodigdheden:

  • Underlayment hout
  • Raggels
  • Led-strips
  • Afvalhout
  • Gereedschap:

Stap 1

Plaats de ragels op de muur waar de zonnewand moet worden geplaatst. Deze raggels kun je het beste zagen met de Bosch Easycut 12.  Met deze zaag kun je makkelijk vanuit de vrije hand zagen, zelfs zonder het werkstuk vast te klemmen. Zo kun je gemakkelijk snel en recht zagen. Door de accu kun je zowel binnen- als buitenshuis aan de slag. De accu is verwisselbaar, zodat deze in andere gereedschappen van het 12 Volt Power for ALL-systeem van Bosch kan worden gebruikt. Deze nieuwe zaagtechnologie is verder onderhoudsvrij, want er is geen smeren of slijpen van het zaagblad nodig. 

 

Werkbeschrijving zonnewand
easycut handzaag
raggelwerk op muur

Stap 2

Maak groeven in het hout door middel van zaagsnedes. Dit kun je doen met een cirkelzaag. Duw de handcirkelzaag tegen de lat aan en zaag rustig. Zorg dat de groeven 26 cm van elkaar af zijn.

groeven zagen

Stap 3

Als alle groeven zijn gemaakt kan het hout tegen het raggelwerk op de muur worden geschroefd. De achterwand is dan helemaal af en kan er worden begonnen aan het ronde deel van de wand. 

raggel

Stap 4

Om de cirkel te kunnen zagen, is het handig om een mal te maken. Hiervoor kun je een plank afvalhout gebruiken. De bovenfrees kun je met dubbelzijdig tape  vastmaken aan de plank. Plaats een schroef in het midden van de plaat. Frees een rondje van ongeveer 3 á 4 mm diep.

bovenfrees
bovenfrees met schroef in plaat
cirkel frezen

Stap 5

De belangrijkste stap in het maken van de zonnewand is deze stap. Het is van belang dat de cirkel iets naar voren komt te liggen, zodat er dimbaar zacht licht achter vandaan kan komen. Om ervoor te zorgen dat cirkel vrij hangt moeten er raggels bevestigd worden. Deze raggels kun je opnieuw het beste zagen met de accuzaagmachine Easycut 12 van BoschDoor de NanoBlade-technologie kun je trillingsvrij uit de vrije hand zagen. Ook kun je gemakkelijk, veilig en snel wisselen van het zaagblad door eenvoudig de schuif te openen, het zaagblad te wisselen en de schuif sluiten.

bosch easycut Thomas eigen huis en tuin
easycut Thomas

Stap 6

Schroef de latjes op de cirkel op zo'n 2 cm afstand van de rand.

latjes schroeven
latjes schroeven op hout

Stap 7

Schroef de cirkel tegen de achterwand en plaats de led-verlichtingstrips.

 

ledverlichting meten
zonnewand plaatsen

Benieuwd hoe het eindresultaat is geworden? Bekijk dan de zomercompilatie op zaterdag 18 augustus om 18.05 op RTL4!

ID: 2364

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven