Huis
Tuin
Video

Leerzaam voor kinderen: zo houd je zelf kikkervisjes

Kinderen komen steeds minder in contact met de natuur. Zonde! De natuur kun je ook prima in huis halen, en dat is helemaal niet zo moeilijk als het klinkt. Heb je bijvoorbeeld al eens aan kikkerdril gedacht? Zó pak je het aan.

Meenemen

Kikkerdril is vanaf eind maart tot en met juni in slootjes en vijvers in de natuur te vinden. Neem niet te veel mee naar huis, want het zijn altijd meer eitjes dan je denkt. Thuis kun je de dril in een aquarium of grote weckfles gevuld met leidingwater zetten. Zet de kikkerdril op een lichte plaats, maar nooit in de volle zon.

Verzorgen

Het duurt een tijdje voor de kikkerdril uitkomt: dan heb je dikkopjes. Gun ze genoeg zuurstof. Dit doe je het best door een paar waterplantjes uit de sloot in het water te plaatsen. Het water moet je regelmatig schoonmaken. Dat kun je doen met behulp van een ‘voetje’ van een oude panty. Giet de inhoud van het aquarium door de panty in een kom en zorg dat de dikkopjes onder water blijven. Spoel je aquarium om en vul deze weer met schoon water met dezelfde temperatuur als eerst.

Voedsel

Dikkopjes eten voornamelijk algen die ze van planten en stenen afhalen. Door sla fijn te snijden en in kokend water zacht te maken, bereid je een heerlijk maaltje voor de dikkopjes. Ook visvlokjes en stukjes tomaat kunnen dienen als voeding.

Groei

Na verloop van tijd zullen de dikkopjes achterpootjes groeien. Wanneer daarna ook nog eens de voorpoten tevoorschijn komen, verdwijnen de kieuwen van het beestje en begint hij te ademen door de longen. En dat is belangrijk: nu moet hij toch echt boven water komen om te ademen. Zorg dus dat er bijvoorbeeld een plankje in het water ligt, zodat de dikkopjes hierop kunnen kruipen. De dikkop verandert meer en meer in een echte kikker. De hoogste tijd om ze weer vrij te laten!

Verbod

Er zijn in Nederland strenge regels verbonden aan het vangen van kikkerdril. Let dus goed op: je mag alleen het dril van de Bruine Kikker en de Groene Kikker meenemen. Dit zijn gelukkig veel voorkomende kikkers, dus de kans is groot dat je hiervan kikkerdril vindt. Maar zoek van tevoren wel even op hoe het 'legale' kikkerdril eruitziet. Het is daarnaast verboden om kikkers in huis te houden, dus je moet toch écht de kikker vrijlaten wanneer het zover is.  

Fotocredits:
Headerfoto: Austin Santaniello Bucholtz – Unsplash 
Foto 1: Toosvandenhoogen – Instagram
Foto 2: Charonvanschalm – Instagram    

Bron: Geaflecht

Christa Koeyvoets
ID: 8072

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven