Huis
Tuin
Video

Maak dezelfde klustafel als Thomas

Elke week krijgen we wel een aantal vragen over de klustafel van Thomas. Ook in het programma van 3FM dj Wijnand Speelman werd er een vraag gesteld over de klustafel van Thomas. Daarom gaat Thomas het vandaag nog één keer voor doen samen met drie 3FM luisteraars. Ook Wijnand zelf komt langs om te helpen.

Een aantal weken geleden kreek Wijnand de vraag of hij kon uitzoeken hoe de klustafel van Thomas is gemaakt. Thomas wilde dat natuurlijk best een keer voor doen en daarom zijn er 3 3FM luisteraars naar de maakplaats gekomen om de superhandige klustafel in elkaar te zetten. Wijnand sluit zelf later ook aan. Voor 1 tafel heb je 4 latten nodig van 2 meter, 8 van 88 cm, 4 van 72 cm, 2 van 53 cm en 8 latjes van 38 cm.

Werkwijze

Benodigdheden

  • Vurenlatten ( 27 bij 95 mm)
  • Scharnieren ( 89x89 mm, 2 voor elke kant)
  • Boren
  • Schroeven ( 14 cm lang)
  • Zaag(machine)
  • Boormachine
  • Potlood en meetgerei
  • Underlayment

Stap 1

Thomas gaat met de drie luisteraars aan de slag. De werktafel wordt 2 bij 1,14 meter en 88 cm hoog. De tafel is van vuren latten, behalve het werkblad dat is van underlayment. Het onderstel heeft twee lange vaste kanten en twee inklapbare kanten die later met scharnieren worden vastgezet. Zaag eerst alles op maat. Voor inklapbare kanten zijn 16 stukken hout nodig en voor de vaste kanten zijn 10 stukken nodig.

Stap 2

Als alle planken op maat zijn gezaagd kan het voorboren beginnen. Om de planken goed aan elkaar te kunnen boren is het voorboren vrij belangrijk. De lange schroeven komen anders er niet helemaal lekker in en het ziet er ook beter uit als de gaten eerst zijn voorgeboord.

Stap 3

Als het voorboren afgerond is kunnen de poten aan elkaar geschroefd worden. Tussen de poten komt een extra scharnier dus elke kant heeft twee vierkanten eigenlijk. Door het voorboren gaan de schroeven er zo in, om twee stukken goed op elkaar aan te laten sluiten zijn twee schroeven wel vereist.

Stap 4

Als de kopse kanten klaar zijn wordt het tijd voor de zijkanten. Dit zijn twee lange horizontale latten en in het midden een klein latje verticaal. Beide uiteinden hebben ook een poot die aan de kopse kanten worden geschroefd. Dat is het moment dat de aanstichter van deze klus binnen komt, Wijnand Speelman. De 3FM dj wordt meteen aan het werk gezet.

Stap 5

Wijnand mag de kopse kanten vast zetten met een scharnier op de zijkanten. Leg de zijkanten op je werkblad, pak een kopse kant en schroef doormiddel van een scharnier de twee elementen aan elkaar vast. Het best is om de kopse kanten vast te zetten bij het schroeven anders kan het zijn dat de boel verschuift. Dan krijg je mislukte boorgaten of scheve scharnieren. Dat wil je natuurlijk niet.

Stap 6

Vervolgens leg je de twee zijkanten op elkaar en wordt de tafel nog een keer verlengt door een extra scharnier. Twee aan elke kant hierdoor wordt de tafel nog een stuk groter. De scharnier moet op de twee kopse kanten geplaatst worden. Als je de scharnieren bevestigd hebt kan je de tafel uitklappen. Je zult zien er een mooi groot vierkant ontstaat.

Stap 7

Boven op het onderstel komt een werkblad van underlayment. Op de hoeken van de plaat worden kleine driehoekjes vastgeschroefd. Dit zorgt ervoor dat het blad niet meer verschuift van het onderstel. Daarna kan je net als de mannen de hamburgers op de plaat gooien en een flesje bier er bij pakken om even te ontspannen.

ID: 449

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven