Huis
Tuin
Video

DIY: maak zelf een boomhut voor in jouw tuin!

Wil jij net zoals Tom ook een boomhut maken voor in de tuin? Wij weten hoe je dit het beste kunt doen! Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Dit heb je nodig:

 • 1 boomstam (70cm doorsnede en 130cm hoog)      
 • 10 planken douglas (400 x 20 x 3 cm)
 • 18 schaaldelen (400 x 30 x 3 cm)
 • 15 stuks douglas balken (400 x 7 x 5 cm)
 • RVS Schroeven
 • Afkortzaag
 • Schroeftol
 • Touwladder
 • 2x katrol
 • 2x schroefhaak
 • Kikker (niet het beest, maar zo'n soort haak)
 • Zinken emmertje

Stap 1

De eerste en misschien wel belangrijkste stap is het bepalen van de plaats van de boomhut. In de aflevering hebben we ervoor gekozen om 'm op een oude boomstam te plaatsen, maar als je een mooie oude boom in je tuin hebt staan kan je die natuurlijk ook gebruiken. Je kunt de stam van je oude boom doorzagen op de door jou gewenste hoogte. Als je gebruik maakt van een losse stam plaats je deze nu op de plek waar je de boomhut wilt bouwen.

Stap 2

We gaan nu beginnen aan de vloer van de boomhut. Het is hierbij belangrijk dat je begint met het maken van een frame van 125 bij 150 cm met de douglas balken. Als je het frame gemaakt hebt zaag je de douglas planken op maat en schroef je ze op het frame. Als de vloer af is bevestig je deze op de boomstam doormiddel van de lange RVS schroeven. Zorg ervoor dat de boomstam ongeveer in het midden zit, dit voorkomt kantelen.  

Als je net zoals in de aflevering een balkonnetje wilt maken, maak het platform dan wat groter. 

Stap 3

Het is tijd om te gaan beginnen aan het huisje! De basis van het huisje maak je wederom met douglas balken, je kunt zelf de hoogte van de boomhut bepalen. De boomhut in de aflevering is vanaf de vloer tot de nok van het huisje ongeveer 150 cm.

Zaag vier gelijke staanders en bevestig deze rechtop in de hoeken van het huisje op de vloer. Bovenop de staanders bevestig je aan de voor- en achterkant 2 schuine douglas balken die tegen elkaar leunen. Deze balken vormen de basis van het dak.

Stap 4

Natuurlijk moet er ook een ingang komen, deze creëer je door nog twee staanders te maken die je tussen de vloer en het dak plaatst. Je hebt nu dus vier staanders aan de voorkant van je huisje en twee aan de achterkant. Uiteraard schroef je alles weer goed vast.

Stap 5

Nu de basis van je boomhut staat is het tijd om het huisje dicht te gaan maken. Dit doe je met de schaaldelen die je op maat zaagt. Als je deze delen op maat hebt gezaagd kun je beginnen met het dichttimmeren van het huisje. Dit doe je door de schaaldelen te 'potdekselen', wat inhoudt dat je ze licht schuin op elkaar schroeft zodat de delen overlappen. Als je een raampje in de boomhut wil, dien je hier rekening mee te houden tijdens het zagen van de schaaldelen. 

Let op: werk als je gaat potdekselen altijd van beneden naar boven.

Stap 6

Als je bij de bovenkant van het huisje aankomt is het belangrijk dat je de schaaldelen schuin afzaagt aan de zijkanten. Dit zodat de muren mooi overlopen in het dak. Als je klaar bent met de muren begin je aan het dak.

Stap 7

Voor het takelstysteem van de boomhut ga je een douglas balk bevestigen aan de nok. Zorg ervoor dat deze voldoende uitsteekt aan de voorkant. Wanneer je klaar bent met het bevestigen van alle schaaldelen kun je aan deze balk twee katrollen bevestigen waar je vervolgens een touw doorheen haalt. Deze katrollen bevestig je aan de balk met schroefhaken. Om er ook nog voor te zorgen dat je het touw vastkunt zetten bevestig je een kikker aan het systeem. 

Je hoeft nu alleen nog even een emmertje aan het uiteinde van het touw te knopen en je hebt een prachtig hijssysteem. 

Stap 8

Als je klaar bent met het bekleden van het huisje kan je zelf aan de slag gaan met de accessoires. Zo kan je bijvoorbeeld een bloembak onder het raampje bevestigen of een hekje maken voor het balkon.

Stap 9

Om de boomhut te betreden, sluit je je werk af met het bevestigen van een mooie touwtrap door deze vast te schroeven aan de vloer van het huisje.

Je eigen boomhut is nu klaar! 

ID: 3971

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven