Huis
Tuin
Video

DIY: Zo maak je een nieuwe kaars van oude restjes

Heb jij nog een hoop stompjes over van kaarsen die bijna zijn opgebrand? Gooi ze niet weg! Met deze duidelijke handleiding geniet je binnen de kortste keren weer van gezellige en mooie kaarsen.

Tijd om je oude kaarsenrestjes bij elkaar te zamelen! 

Dit heb je nodig om een nieuwe kaars te maken

  • Restjes oude kaarsen
  • Grote pan
  • Bak of schaal om het oude kaarsvet in te smelten
  • Mal (bijvoorbeeld een kaarsenvorm, blikje of jampot)
  • Metalen lepel
  • Lont, bij voorkeur een katoenen draad
  • Schaar
  • Plakband
  • Oude kranten
  • Zeef

De mal voorbereiden

Test vooraf of de draad die je als lont wilt gebruiken mooi brandt. Gebruik je een kaarsenvorm? Dan kun je de lont door de opening in de mal halen. Zorg voor wat speling: laat de lont een paar centimeter uitsteken. De bovenkant moet goed dichtgeplakt worden, anders loopt al het kaarsvet er weer uit wanneer je de mal volgiet. Heb je geen kaarsenvorm, plak de lont dan vast aan de bodem van het blikje of potje zodat deze mooi blijft zitten. Om de lont recht te houden, kun je een staafje eraan vastbinden en deze over de opening van de mal heen leggen. Dit kun je bijvoorbeeld met een lange naald doen.

Kaars

Smelten en vullen

De kaarsrestjes die je overhebt, smelt je ‘au bain-marie’. Let op: voordat je hiermee begint, verwijder je de asresten uit de stompjes zodat de nieuwe kaars geen zwarte walm creëert. Vul de grote pan met water en zet deze op het vuur. In de pan zet je de kleinere bak of schaal, met daarin het kaarsvet. Roer de smeltende was met een metalen lepel. Tip: leg de lepel op een krant als je hem niet gebruikt. Wanneer de was gesmolten is, kun je de mal voorzichtig volgieten door de zeef. Bewaar een beetje van het kaarsvet, want tijdens het drogen kan de vorm soms een beetje veranderen. Door de mal bij te vullen, wordt je kaars uiteindelijk mooi recht.

De finishing touch

Wacht voordat je de kaars uit de mal haalt tot deze volledig is afgekoeld. Klop of trek de kaars voorzichtig uit de vorm. Om de onthulling van je kaars soepel te laten verlopen, kun je proberen er wat lucht bij te laten aan de randen van de mal. Wanneer dat niet lukt, kun je voorzichtig de mal openknippen. Alles wat je nu nog hoeft te doen, is de lont op maat knippen! 

Kaars

Uiterlijk van de kaars

Het kan dat de kleur van je kaars bruinig wordt door het mengen van de restjes. Om dit te voorkomen, kun je speciale kleurstaafjes kopen waarvan je maar een beetje hoeft toe te voegen om een felle kleur te krijgen. Maak bijvoorbeeld een regenboogkaars door verschillende laagjes was één voor één in de mal te gieten en te laten drogen. Ook kun je overwegen om bijvoorbeeld geurolie, glitters of gedroogd fruit toe te voegen.

Fotocredits
Headerfoto: Swabdesign_official - Unsplash
Foto 1:  Country.Witch - Instragram
Foto 2:  Country.Witch - Instragram

Bron: Flair

Christa Koeyvoets
ID: 7864

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven