Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak én win je een leuke oppottafel om makkelijk je planten te verpotten

Tom gaat aan de slag met het maken van een oppottafel met een zinken werkblad. Deze tafel is superhandig en zorgt ervoor dat je tijdens het verpotten geen last krijgt van je rug en je knieën. Met dit stappenplan kun jij zelf aan de slag en maak jij het verpotten een stuk gemakkelijker!

Dit heb je nodig:

 • Tuinpalen Douglas ca. 6,5 x 6,5 cm
 • OKOUME multiplex 18 mm
 • Tuinplanken Douglas ca. 14 cm
 • Douglas latten
 • Zinkplaat die makkelijk buigzaam is.
 • 4 zwenkwielen
 • RVS schroeven 3,5 x 40 mm
 • RVS schroeven 5 x 100 mm
 • Steigerbuis ca. 45 cm
 • S-haken
 • Doorloopschaar (blikschaar)
DIY: zo maak je superleuke hangtuintjes van bamboe
Zelfmaakideeën

Stap 1. Balken zagen

Steek die handen maar uit de mouwen! Voor het maken van de tafel gebruiken we palen en planken van Douglas hout. Daarnaast gebruiken we voor het werkblad multiplex en hier omheen komt zink. We beginnen met op maat zagen van het hout.

Zaag met een afkortzaag twee balken van 140 cm hoog. Deze balken komen verticaal aan de achterkant van de oppottafel te staan. Aan de voorkant komen twee kortere balken en deze zaag je af op 80 cm hoogte. De vier horizontale balken zaag je af op 135 cm.

Stap 2. Planken zagen

Nu gaan we door met het zagen van de planken. De drie planken die horizontaal komen te liggen zaag je af op 135 cm en de kleinere planken die aan de onderkant en de zijkant komen op 37 cm.

Er komen drie planken aan elke zijkant te zitten en de overige acht planken komen aan de onderkant.

Stap 3. Vastzetten

Tijd om de basis vast te zetten! Maak eerst de achterkant vast door de twee langere balken horizontaal vast te schroeven aan de hoogste verticale balken. Om te voorkomen dat de balken versplinteren kun je deze het best voorboren.

Om de kleine planken aan de zijkanten netjes vast te schroeven kun je extra -kleine- latjes monteren op de vier verticale balken. Schroef vervolgens aan beide zijkanten de drie korte planken vast aan de latjes. Op deze manier zijn de balken nog mooi te zien en vallen de latjes er mooi tussen.

Daarna kun je de overige balken vastzetten aan het geheel en de acht latten bevestigen aan de onderkant. Hierdoor ontstaan er een plateau waarop je allerlei spullen kunt bewaren.

Stap 4. Het werkblad

Nu het frame zo goed als klaar is gaan we aan de slag met het werkblad. Onder het zink komt de multiplexplaat te liggen, deze moet 155 bij 45 cm zijn. Bevestig aan één lange zijkant van de multiplexplaat een balk van 135 cm, deze komt -uiteindelijk- precies tussen de twee lange verticale balken te liggen.

Knip ook het zink op maat, hiervoor kun je het best een doorloopschaar (ook wel blikschaar) gebruiken. Vouw nu het zink netjes op de multiplexplaat heen en leg het werkblad op het frame.

Tip! Tom laat in het filmpje goed zien hoe je dit het beste kunt doen.

Stap 5. Laatste loodjes

Je bent goed op weg! Nu ook het werkblad ligt kun je de laatste drie planken bevestigen, deze komen aan de achterkant van de oppottafel. Tom maakt in de aflevering ook nog een stijgerbuis vast aan de achterkant en hangt hier S-haaken aan, om zo klein gereedschap handig kwijt kunt.

Als laatste bevestigen we wieltjes onder de oppottafel, zo kun je de tafel gemakkelijk verplaatsen! Jouw oppottafel is nu helemaal af en klaar voor gebruik.

Tip: Je kunt zelf nog meer opbergruimte creëren door bijvoorbeeld extra plankjes te monteren of nog wat haakjes vast te schroeven aan het werkblad.

WINNEN *deze actie is afgelopen*

Deze actie is momenteel afgelopen.

Heb jij nou echt zo’n tuintafel nodig en wil jij kans maken op deze parel? Vertel ons dan waarom jij deze oppottafel wil winnen en wie weet staat de tafel binnenkort bij jou in de tuin!

LET OP! Het kastje moet in Amsterdam worden opgehaald.

Bekijk ook:

Daphne van Kaam
ID: 9940

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven