Huis
Tuin
Video

Zo voorkom je het gedragsprobleem verenplukken bij papegaaien

Pikt jouw papegaai te veel veren uit zijn vacht of bijt hij de veren kapot en is de vacht beschadigd? Hier hebben de beestjes vaak een duidelijke reden voor en dus is het belangrijk dat je zo snel mogelijk probeert dit probleem op te lossen. Wij leggen je uit waar verenpikken meestal vandaan komt én hoe je dit oplost!

Oorzaak verenpikken

In het wild onderhouden papegaaien zelf hun vacht en is dit een dagelijkse bezigheid van de dieren. Wanneer je de papegaai bezig ziet met zijn vacht is dit dus niet gelijk een reden om ongerust te raken. Maar wanneer de papegaai obsessief bezig gaat met het pikken en zelfs het beschadigen van de veren is het belangrijk dat je ingrijpt.

Een fret als huisdier? Dit moet je weten over dit roofdier
Huishouden

Verenpikken uit verveling

Een van de meest voorkomende oorzaken van verenplukken bij papegaaien is verveling, frustratie of stress. Je kunt het best eerst langs de dierenarts gaan zodat deze eventuele ziektes of aandoeningen kunt uitsluiten. Is je papegaai gezond? Dan is het belangrijk dat je zelf actie onderneemt om het verenplukken te voorkomen.

Oplossingen

Papegaaien zijn echte gezelschapsdieren en kunnen zonder soortgenoten eenzaam worden wat kan leiden tot het beschadigen van de veren. Je kunt er dus voor kiezen om een extra papegaai te nemen zodat ze gezellig samen kunnen spelen en het gedragsprobleem hopelijk snel weer overgaat.  

Heb je geen ruimte voor een extra papegaai? Blijf de papegaai dan uitdagen zodat hij niet verveeld raakt. Zorg voor een uitdagende leefomgeving en verstop het eten van de papegaai zodat hij op zoek kan naar zijn maaltijd. In het wild zijn papegaaien namelijk zo’n vier tot acht uur bezig met het zoeken en opeten van voedsel dus je kunt begrijpen dat het vrij saai voor ze is als ze dit gelijk voorgeschoteld krijgen.  

Het is soms lastig om het verenplukken af te leren en dus is het verstandig om een speciale vogelarts om meer informatie en tips te vragen. Dan is jouw beestje er hopelijk snel weer bovenop!

Fotocredits:

Headerfoto: Andrew Pons - Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9958

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven