Huis
Tuin
Video

Alles wat je moet weten over het plaatsen, verplaatsen en ombouwen van een radiator

Ze zijn niet altijd even mooi maar toch is een radiator wel zo fijn om in huis te hebben. Zo houd je de boel lekker warm en hoef je niet bibberend de douche uit te stappen. Wil je meer weten over het plaatsen van een radiator, het maken van een ombouw of het opleuken van je radiator? Je leest het allemaal in dit artikel!

In dit artikel:

1. Tips voor het kiezen van een radiator
2. Hoe sluit je een design radiator aan?
3. Hoe verplaats je een radiator?
4. Creatieve ideeën om je radiator op te leuken
5. Zo werk je radiatoren mooi weg met een ombouw

3 tips voor het kiezen van een radiator

Radiatoren zijn er in alle soorten en maten en kunnen op verschillende plekken in huis hangen. Voor je een radiator aanschaft is het handig om je goed in te lezen. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet die je helpen bij het kiezen van een radiator!  

1. Design
Ook bij het kiezen van een radiator is het belangrijk dat je een goede keuze maakt op basis van het design. Een radiator is namelijk in tegenstelling tot vloerverwarming altijd zichtbaar, kijk dus goed welk design mooi staat in de ruimte en past bij jouw interieur.  

2. Vermogen
Naast het design is ook het vermogen van de radiator belangrijk. Hiervoor is het goed om te kijken naar de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen met de radiator. Op basis hiervan kun je kijken wat voor een vermogen de radiator moet hebben.  Je kunt het volume vermogen berekenen met de berekening die je leest verderop in dit artikel.  

3. De plek van de radiator
Waar je de radiator gaat hangen is ook van belang, zowel voor je interieur als voor de verspreiding van de warmte. Het is namelijk belangrijk dat de radiator de warmte zo evenwichtig mogelijk verspreidt, houd hier dus rekening mee bij het kiezen van de plek. Heb je een L-vormige ruimte? Dan kan het slim zijn om twee radiatoren op te hangen, zo houdt alles lekker warm!

Zo sluit je een design radiator aan

Een radiator aansluiten kan soms best een klus zijn. Gelukkig kun je altijd op ons rekenen en hebben wij weer een handig stappenplan voor je gemaakt zodat je snel aan de slag kunt. 

Benodigdheden  

 • Radiator
 • Cv-leiding en flexibele leidingen
 • Kniekoppelingen en connector
 • Steeksleutels
 • Potlood en meetgerei
 • Ophangbeugels
 • Klemring
 • Drukmoer
 • Pluggen
 • Schroeven
 • Knelfitting
 • Fitterskit
 • Henneptouw

Stap 1
Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om het formaat van je radiator te bepalen. Het vermogen dat je nodig hebt in een ruimte is afhankelijk van de temperatuur die je daar wilt behalen, maar ook of je kamer goed geïsoleerd is. De warmtebehoefte per ruimte bereken je door het aantal kubieke meters (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde capaciteit.  

 • Rekenvoorbeeld  
  Voor een badkamer van 2 meter lang, 2,5 meter breed en 3 meter hoog is de warmtebehoefte 2 x 2,5 x 3 = 15 m³ x 93 wat per m³ = 1.395 watt. De uitkomst per ruimte vermeerder of verminder je ver­volgens met onderstaande percentages:
  Een ruimte op het noorden: +10%;
  Een goed geïsoleerd huis: –10%;
  Een slecht geïsoleerd huis: +15%;
  Een vrijstaand of hoekhuis: +10%.

Stap 2
Als alle voorbereidingen zijn getroffen en je radiator binnen is, kan het echte werk beginnen. Zet eerst je cv-installatie uit. Teken daarna de plek af waar de beugels moeten komen, doe dat met een waterpas zodat je zeker weet dat de radiator recht komt te hangen na het aansluiten. 

Stap 3
Aan de bovenste zijbeugel van de radiator bevestig je met een moer een knelring aan een radiatorkraan vast. Daarna monteer je rechtsonder een ontluchter. Zorg ervoor dat je de ontluchter diagonaal ten opzichte van de aanvoerkraan plaatst.

Stap 4
Met een klemring en drukmoer zet je de radiator vervolgens vast aan de muur. Boor waar je afgetekend hebt gaten, sla er pluggen in en schroef de ophangbeugels vast. De beste plek om te boren is in een tegel, liever niet in een voeg want dit geeft minder houvast. Ben je bang om uit te glijden met je boor? Plak dan een stukje schilderstape op de plek, zo voorkom je dat je boor wegglijdt!

Stap 5
Zo, de radiator hangt! Tijd om de leidingen aan te sluiten. Koppel de radiator aan de leidingen, gebruik daarbij fitterskit en henneptouw. Dit moet ervoor zorgen dat het niet gaat lekken. Daarna kun je alles vastdraaien en door naar de volgende stap!

Stap 6
De stekker van de cv-installatie kan er weer in en je kunt de cv-ketel weer bijvullen. Nog een kleine tip om de kans zo klein mogelijk te maken dat er lucht in je systeem komt: het is handig om eerst de slang vol te laten lopen met water en hem dan pas aan de ketel te koppelen!  

Zo verplaats je een radiator

Heb je een radiator in een ruimte staan maar wil je deze verplaatsen? Geen zorgen! Met dit stappenplan heb je de radiator binnen no-time verhuisd naar een nieuwe plek!

Benodigdheden

 • Flexibele leidingen
 • Koppelstukken
 • Cv-Leiding
 • Radiator
 • Potlood en meetgerei
 • Schroevendraaier
 • Ringsteeksleutel
 • Speciale kniptang
 • Tape

Stap 1
Eerst moet de radiator verwijderd worden van zijn plek. Om de radiator te demonteren moet eerst de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact getrokken worden. Bij de cv-ketel laat je dan al het water uit het hele systeem lopen. Zorg ervoor dat je minimaal twee emmers bij de hand hebt, zo kun je het water opvangen. Draai de ontluchter van de radiator open zodat ook het laatste beetje water eruit kan.  

Markeer vervolgens de aan- en afvoerleiding om later problemen te voorkomen. Op het moment dat al het water uit het systeem is kun je de radiator loskoppelen en van de muur halen. Laat de radiator dan even goed uitlekken in een bak. Het water kan er wat vies uitzien, maar dat is niet erg. Wanneer het water vies is betekent dat dat er geen zuurstof meer bij het water zit en dat het dus dood is.

Stap 2
Als je de radiator verwijderd hebt kunnen de leidingen verlegd worden. Met flexibele leidingen is dat over het algemeen redelijk makkelijk. Bepaal het punt waar de leidingen moeten komen en haal waar nodig is de vloer open. Trek de leidingen naar het nieuwe punt en knip ze met een speciale tang af. Doe je het met een gewone tang dan bestaat de kans dat de buis vervormt, geen aanrader dus! Als je de buizen hebt afgeknipt moet je ze ontbramen om lekkage in de toekomst te voorkomen. Vergeet ook niet de aan- en afvoerleidingen te merken om fouten te voorkomen.

Stap 3
Een radiator bestaat altijd uit een afvoer- en retourleiding. Om de verbinding flexibel te maken heb je knel kniekoppelingen in combinatie met een multifit connector nodig. De knel koppeling plaats je op de cv-buis, de ring van de koppeling haal je los. De connector zet je dan vervolgens op de flexibele leiding. Als je de connector op de flexibele leiding draait moet het rondje wit worden, dan zit het goed in elkaar. Vervolgens kun je beide buizen aan elkaar verbinden.

Stap 4
Als de buizen goed op elkaar aangesloten zijn is er nog een belangrijke stap die je niet mag vergeten. De flexibele leidingen kunnen niet direct op de radiator aangesloten worden. Het beste is om weer een koppeling op het uiteinde van de flexibele leiding te draaien en daar een stukje cv-leiding aan te koppelen.

Stap 5
Bevestig de beugels waar de radiator aan moet hangen op de muur. Hang de radiator vervolgens op en draai de koppelingen aan op de radiator. Vervolgens zet je de retourleiding en het ontluchtingskraantje open om de radiator te vullen. Let er wel op dat de andere leiding wel helemaal dicht moet staan. Zodra het water weer uit het ontluchtingskraantje loopt weet je dat de radiator vol zit!

Stap 6
De kraan beneden moet nu ook weer opengezet worden. De druk moet bijgevuld worden tot 2 bar. Vervolgens steek je de stekker weer in het stopcontact en kun je wachten tot de radiator warm is. Trek zodra de radiator warm is de stekker weer uit het stopcontact en ontlucht nogmaals de radiatoren. Daarna kan de stekker er weer in en moet eventueel de druk weer bijgevuld worden en klaar is kees!

4 creatieve ideeën om de radiatoren in huis op te leuken

Stoor je je aan de lelijke radiator in je woonkamer? Dat hoeft helemaal niet! Wij geven vier leuke ideeën om de radiator op te leuken!

 • Een kleurtje
  Met een likje verf kom je al een heel eind! Bij diverse bouwmarkten kun je radiatorverf vinden in superleuke kleuren. Je kunt de radiator in een vrolijke en opvallende kleur verven of juist in dezelfde kleur als de muur zodat hij minder opvalt! Hoe je dit netjes doet, lees je hier
 • Studiehoek
  Wil je de radiator het liefst helemaal niet meer zien? Bouw dan een bureau over de radiator heen. Op deze manier valt de radiator weg en zit je er tijdens het studeren of werken ook nog eens lekker warm bij!
 • Radiatorcover
  Ben je geen geboren klusser? Dan is een radiatorcover wellicht wat voor jou. Dit is een ombouw voor om je radiator, maar dan kant en klaar! Je kunt deze verkrijgen in verschillende soorten en maten en dus helemaal afstemmen op jouw interieur.
 • Versieren
  Wanneer de radiator niet aanstaat kun je de radiator versieren met magneten, zo ziet de radiator er een stuk gezelliger uit. Ook kun je de radiator met magneten volhangen met leuke foto’s of polaroids. Let er wel op dat je alles voor de zekerheid verwijdert als je de radiator tijdens de koude dagen weer aanzet.    

Zo werk je de radiatoren in huis mooi weg met een ombouw

Heb jij zelf een radiator die je weg wilt werken? Lees deze stappen dan goed door voor je aan de slag gaat!

Stap 1: Zagen
Zaag een aantal latjes in verstek. Deze kun je straks gebruiken als basis van de ombouw. Eén latje komt verticaal te liggen en de andere horizontaal. Meet goed op hoe lang de latjes moeten zijn zodat de ombouw straks mooi over de radiator heen valt. Om de 40 centimeter zet je een rib van twee latjes, het lange latje verticaal en het korte latje horizontaal.

Stap 2: Vastschroeven
Haaks op de latjes komen de latten die vanaf de binnenkant worden vastgeschroefd, zo zie je geen schroefgaten aan de buitenkant. Schroef de latten vast aan de lange latjes die je verstek hebt gezaagd. Zorg ervoor dat er ruimte tussen de latjes zit, zodat de warmte er nog doorheen kan komen.

Stap 3: Lijmen
Daarna schroef je ook de korte latjes die je verstek hebt gezaagd vast aan de latten. Nu kun je het geheel gaan vastlijmen aan de vensterbank. Zorg ervoor dat de ombouw aan de onderkant en aan de bovenkant van de vensterbank met lijm vast komt te zitten. Goed laten drogen en voilà!

Fotocredits:

Headerfoto: Ri - Pixabay
Foto 1: Eigen Huis & Tuin
Video 1: Eigen Huis & Tuin
Foto 2: Sentimo
Foto 3: Eigen Huis & Tuin
Foto 4: Eigen Huis & Tuin
Foto 5: Eigen Huis & Tuin

Daphne van Kaam
ID: 10126

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven