Huis
Tuin
Video

Hier moet je op letten als je de open haard wilt verwijderen!

Heb je een oude open haard in je woning en zie je hem liever niet dan wel of maakt het de ruimte gewoon veel kleiner? Dan heb je er vast weleens over nagedacht om de schouw te verwijderen. Er zijn alleen wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Risico’s

Wist je dat er best wat risico’s kunnen zitten aan het verwijderen van een schouw? Veel schoorstenen zijn bijvoorbeeld onderdeel van de draagconstructie en zijn dus eigenlijk een draagmuur. Dit kan je niet zomaar verwijderen zonder dat er een risico aan zit! Ook zijn er bepaalde wet-en regelgevingen waar je je aan moet houden en soms kan het zo zijn dat dit niet meer het geval is wanneer jij je open haard eruit haalt. Lees je hier dus goed over in.

Verder zouden er scheuren in de muren kunnen komen of kan het zelfs grote schade aanrichten aan je woning. De schade zou wel kunnen oplopen tot duizenden euro’s, dus een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je een oud huis? Dan zou het ook nog zo kunnen zijn dat er asbest in de schouw zit. Als je daar aan twijfelt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en een asbest specialist inschakelen!

4 manieren om een ouderwetse schouw een moderne touch te geven
Woonkamer

Type schoorsteen

Eigenlijk heb je twee types schoorstenen. De ene is dragend en de ander is niet dragend. Dat laatste is heel positief, want dan kan je hem zonder problemen gewoon verwijderen! Als de schoorsteen dragend is, is het een ander verhaal. Als je deze weg wilt halen heb je vaak een vergunning nodig.

Maar hoe weet je of of jouw schoorsteen dragend is? Dit kun je zien aan twee dingen. Allereerst kun je naar de bouwtekening van het huis kijken. Daar kun je vaak van aflezen of iets een draagmuur is. Daarnaast zou je ook kunnen kijken naar de vloer van de eerste verdieping. Rust deze op de schoorsteen? Dan is jouw schouw een draagmuur.

Constructieberekening maken

Wanneer je schoorsteen dragend is, is het slim om een constructieberekening te maken. Dit is een berekening waarin alle dragende delen van een constructie staan en er wordt hierbij gekeken naar hoeveel een muur aankan. Dit voorkomt dat je scheuren in de muur krijgt en dat je muren gaat weghalen die belangrijk zijn voor de constructie van je huis! Daarnaast is het ook slim om een bouwtekening te maken, zodat je goed kan zien hoe de ruimte moet worden.

Wil je de openhaard zelf verwijderen? Als de schouw niet dragend is, is dat dus geen probleem, maar als het wel een draagmuur is, kan je beter een expert inschakelen. Je zou het wel zelf kunnen doen, maar dan moet je de tekeningen goed op orde hebben! Houd met al deze dingen dus goed rekening bij het verwijderen van een open haard, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - Chelsea shapouri
Foto in artikel: Unsplash - Jessica Johnston

Alieke van Rijn
ID: 9977

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven