Huis
Tuin
Video

5 tips voor het zelf stofferen van je meubels

Heb jij een superfijne maar oude bank staan die je liever nog niet weg doet? Dan kun je ervoor kiezen om deze opnieuw te stofferen. Ga je zelf aan de slag? Lees deze tips dan goed door!

1. Kleurkeuze

Voor je begint met het stofferen is het belangrijk dat je goed nadenkt over de kleur. Wil je de stoel of bank in dezelfde tinten stofferen of ga je voor iets nieuws? Kijk altijd goed of het past bij de rest van het interieur, zonde als je alles opnieuw moet doen omdat het niet bij de rest past!

DIY: Zo maak je een origineel borreltafeltje
Zelfmaakideeën

2. Materiaalkeuze

Ook het kiezen van het materiaal is belangrijker dan je denkt. Als het meubel namelijk veel in de zon staat moet je lichtechtheid van de bekleding groot zijn, anders wordt de stof snel vaal. Lichte kleuren werken het best als je weet dat het meubel veel zonlicht zal vangen. Denk ook na over de functie van het meubel. Een leren bank ziet er supermooi uit maar is bijvoorbeeld niet heel handig met kleine kinderen.  

Wil je een sterke stof? Kies dan voor een synthetische stof. Vind je het comfort belangrijker? Dan zijn wollen stoffen wellicht iets voor jou. Deze zijn vaak wat soepeler en dus comfortabeler voor de zitting.

3. Opmeten

Meet de stof op en reken vanaf de onderkant van het frame altijd 3 cm meer dan de werkelijke lengte. Tip: als je de oude stof netjes van het meubelstuk afhaalt kun je deze als mal gebruiken voor de nieuwe stof!

4. Stof spannen vanuit het midden

De stof kun je het best over de vulling heen spannen vanuit het midden. Op deze manier kun je alle rimpels uit de stof trekken en krijg je de stof mooi strak om de vulling heen!

5. Nieten

Als de stof goed gespannen is kun je deze gaan vastnieten. De nietjes kun je het best schuin in het materiaal zetten zodat je deze er nog uit kunt halen als je de stof strakker wilt spannen. Als er na het nieten nog bobbels in de stof zitten kun je de stof opnieuw spannen en de nietjes recht in het hout zetten. Zet dan de stof met meerdere nietjes definitief vast. Zo ontstaan er geen onregelmatigheden meer en blijft de stof goed mooi strak. 

Fotocredits:

Headerfoto: Eigen Huis & Tuin 

Daphne van Kaam
ID: 9541

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven