Huis
Tuin
Video

6 originele dingen die je kunt doen met je oude kerstboom

Het liefst laten we de kerstboom zo lang mogelijk staan, maar op een gegeven moment moeten we onszelf eraan toegeven. Je kunt hem dan natuurlijk gewoon weggooien, maar er zijn ook hele originele manieren om ‘m te hergebruiken.

Als je kerst de leukste en gezelligste periode van het jaar vindt, dan zal je het vast ook moeilijk vinden om aan het begin van het nieuwe jaar afscheid te nemen van je boom. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je kerstboom te recyclen:

1. Buiten leggen

Als je de boom dan toch wegdoet, kun je hem beter buiten voor straat leggen. In verschillende gemeenten krijgen kinderen een kleinigheidje voor iedere ingeleverde boom. Deze worden daarna vernietigd of gebruikt bij de kerstboomverbranding. Door de oude kerstboom in de eerste week van het nieuwe jaar buiten te leggen, help je de kinderen een handje. Check voor de zekerheid wel even hoe het bij jou in de gemeente gaat, want het verschilt enorm. 

2. Onderzetters

Als je écht origineel wilt zijn, maak je van je kerstboom onderzetters. Hoe? Heel simpel: verwijder de takken en zaag de stam in schijfjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Je kunt de onderzetters eventueel nog schuren en bewerken met een laklaagje.

3. In je tuin planten

Natuurlijk kun je je oude kerstboom ook in de tuin zetten. Let wel op: niet iedere kerstboom kun je in de tuin planten. Zorg er in ieder geval wel voor dat ‘ie niet van de ene op de andere dag naar buiten gaat. Dan is het temperatuurverschil namelijk te groot en overleeft de boom het niet. Je kunt hem daarom beter even een paar dagen in de kelder of schuur zetten voordat je hem buiten gaat planten. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten voordat je 'm in de tuin plant. 

En als je de boom dan toch in je achtertuin herplant, kun je er gelijk een mooi winterverblijf voor de vogels van maken. Hang er wat voedsel voor vogels in en je kunt de hele winter genieten van roodborstjes en koolmeesjes in je tuin.

4. Thee

Schud voordat je de boom wegdoet even goed met de boom. Zo vallen de dennennaalden eraf en daar kun je heerlijke thee mee maken, die heel goed is voor de ontgifting van je lichaam. Alle opgebouwde gifstoffen in je lichaam worden door het drinken van deze thee verwijderd. Check van tevoren wel even goed of jullie kerstboom niet is behandeld met chemische stoffen, anders kun je ziek worden van de thee.

5. Houtblokken

Heb je een open haard? Zaag de boom dan in stukken en gebruik het hout om je huis op te warmen. Geen paniek als je geen open haard hebt, want houtblokken staan ook leuk in een mand.

6. Heerlijke wintergeur

Ben je dol op de geur van de kerstboom? Dan is dit misschien dé tip voor jou om je oude kerstboom te recyclen. Je kunt namelijk van de takken van de dennenboom heel makkelijk zelf een geur maken. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Lees ook:

  • Kerstballen over? Zo gebruik je ze alsnog!
  • Deze 4 bloemen laten je huis lekker ruiken
  • Zo maak je van een dennenappel een prachtige decoratie

Fotocredits
Headerfoto: Pexels.com

Tekst
Demi Schoenmakers

Bron: EO Eva & NH Nieuws

ID: 3847

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven