Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak je prachtige wandpanelen voor in huis

Thomas gaat aan de slag met het maken van wandpanelen. Deze staan prachtig als decoratie in jouw interieur en kun je helemaal naar eigen smaak ontwerpen! Met dit stappenplan maak jij ze gemakkelijk zelf!

Dit heb je nodig:

  • Vurenhouten latten
  • Stoffen, naar eigen smaak
  • MDF plaat 
  • Schroeven 4 x 60 – 1 doosje
  • Afkortzaag of handzaag
  • Schuurpapier
  • Professionele nietmachine
  • Schroeftol

Stap 1. Afmetingen

Eerst is het belangrijk om de grootte en de vormen van je wandpaneel te bepalen. Het leuke aan wandpanelen is dat je deze door heel het huis kunt verplaatsen, kies dus voor een afmeting die op meerdere plekken in huis past.

Stap 2. Frame maken

Kies je voor een hoekig wandpaneel? Dan kun je nu de vuren latten op de gewenste maat gaan zagen. Je kunt hiervoor het best een afkortzaag gebruiken. Alles op maat gezaagd? Dan kun je de latten aan elkaar bevestigen met schroeven in de vorm van een raamwerk.

Wil je liever een wandpaneel met ronde vormen, dan kun je deze vorm uit een MDF-plaat zagen. Tip: om een strakke ronding te krijgen kun je een strookje hout als malletje gebruiken. De vorm kun je het best met een decoupeerzaag uit de MDF-plaat zagen.  

Wil je in één paneel een combinatie van rond en hoekig zoals Thomas in de aflevering maakt? Zaag dan twee ronde vormen uit een MDF-plaat.  Deze leg je vervolgens op elkaar en maak je vast aan het frame van de houtenlatjes.

Stap 3. Schuren

Tijd voor de schuurmachine! Als je voor een ronde vorm hebt gekozen zorg er dan voor dat je net zolang schuurt tot de vorm mooi rondloopt. Bij een frame van vurenhouten latjes is het belangrijk dat je alle scherpe randjes goed opschuurt.

Stap 4. Vastzetten

Je bent er bijna! Nu het frame af is kun je de stof gaan bevestigen. Kies een mooie stof uit en leg de stof op een vlakke ondergrond. Vervolgens leg je het frame op het stuk stof en vouw je de uiteindes van het stof om de hoeken van het frame heen. Zorg dat je het stof goed strak spant over het frame.  

Zet de hoeken vast met een nietmachine. Zorg ervoor dat je bij de ronde vorm de nietjes evenwijdig aan elkaar zet, zo kan het materiaal plooien en blijft de stof mooi strak om het frame zitten. 

Stap 5. Plekje

Nu alleen nog een mooie plek in huis vinden en je kunt genieten van je superleuke zelfgemaakte wandpaneel!

Daphne van Kaam
ID: 9431

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven