Huis
Tuin
Video

Wastafelmeubel maken

Badkamer
Het schiet al lekker op in de badkamer in Ons Eigen Huis. Thomas is bezig met het betegelen van de muur en in de Maakplaats gaat Miranda een wastafelmeubel maken waar een losse wastafel op geplaatst kan worden.

Miranda gaat een wastafelmeubel maken. Het blad en de staanders worden van beton, de deurtjes van MDF met vurenlatjes en voor de rest wordt geplastificeerd meubelplaat gebruikt.  De wastafels komen er los op. Praxis heeft een ruime keuze uit losse wastafels die op je zelfgemaakte meubel geplaatst kan worden.

Werkwijze

Benodigdheden

 • MDF platen
 • Betonplex
 • Hardhout planken
 • Beton
 • Geplastificeerd meubelplaat
 • Vurenlatten
 • PVC avoerbuis doorsnede 40 mm
 • Haakse slijper
 • Zaagmachine
 • Potlood en meetgerei
 • Scharnieren

Stap 1

Meet eerst uit hoe lang en hoog je wandmeubel moet worden. Houd hierbij ook rekening met de hoogte van de wastafel die nog op het blad komt. Vervolgens maak je met die maten een mal van betonplex waar het beton ingegoten kan worden. Bepaal waar de gaten moeten komen voor leidingen en afvoer en plaatst er een stukje pvc in. Gebruik bij het plaatsen van de mal altijd een waterpas zodat je zeker weet dat het mooi recht ligt.

Stap 2

Het blad wordt 8 centimeter dik en de staanders 4 centimeter. Meng het beton met water en klop het met een machine tot er geen klonten meer inzitten. Giet het vervolgens in de mal. Gewoon beton moet minstens vier dagen in de mal blijven zitten, Miranda heeft daarom gekozen voor snelbeton.

Stap 3

Het beton moet bewapend worden om sterk genoeg te zijn, voordat er straks scheuren in je blad komen. Slijp het betongaas op maat, let er op dat het volledig omsloten is door beton. Stort dan het volgende deel van het beton zodat dat de mal tot de rand gevuld is.

Stap 4

Om er zeker van te zijn dat er een glad geheel ontstaat tril je tegen de zijkanten van de mal het beton met een klopboor. Alle zuurstof belletjes verdwijnen hierdoor. Als later toch blijkt dat er luchtbelletjes in je blad terecht zijn gekomen, kun je je blad opschuren met een schuurvel met een fijne korrel.

Stap 5

Het beton is klaar en kan uitharden. Nu kun je het geplastificeerde meubelpaneel op maat zagen. Meet eerst alles af voordat je met de zaag aan de slag gaat. Dit meubel wordt 60 cm diep.

Stap 6

Schroef de spaanplaten vervolgens  koud op elkaar, want er komt nog een hele constructie omheen en dan vallen de schroeven weg.  Maar let op! Niet afgewerkte kopse kanten van het spaanplaat zijn gevoelig voor vocht. Werk deze kanten af met kantenband of houtlijm, zodat ze waterdicht zijn. Door het betonnen frame zijn ze hier omsloten.

Stap 7

Als het geraamte staat kan je de deurtjes uittekenen. Daarvoor gebruik je MDF. Onze vier deurtjes hebben een afmeting van 61 cm bij 32 cm.  Zaag de deurtjes op maat en maak met een freesmachine een V groef in de deurtjes zolang het lijkt dat de deurtjes uit meerdere planken bestaat.

Stap 8

Om de kast in de stijl van het huis te maken kan je aan de boven en onderkant nog vuren laten plaatsen. Daar leg je een diagonale lat overheen zodat er een soort Z op de voorkant van de deurtjes kom te staan. Aan de achterkant maak je gaten voor de scharnieren. Miranda plaats per deurtje 2 keukenkastscharnieren.

Stap 9

Omdat je MDF gaat schilderen is het van belang om het eerst goed te ontvetten, want anders hecht de verf niet. Vervolgens lijm je de kopse kanten in met waterbestendige houtlijm om indringend vocht tegen te gaan. De MDF kan dan in de grondverf gezet worden, voor een badkamer is het nodig 2 lagen aan te brengen. Hierna breng je zeker nog 2 lagen lak aan om het MDF goed te beschermen. Vergeet hierbij niet de achterzijde, anders gaat het MDF krom trekken. Tussen de lagen natuurlijk licht opschuren en ook weer ontvetten. Voor lastige stukken gebruik je een kwastje en de rest kan gewoon met een roller gedaan worden.  

Stap 10

Het meubel is bijna klaar, het blad is uitgehard en door Thomas in twee delen gezaagd. Tijd om het blad uit de mal te halen en op het meubel te plaatsen. Als alle maten kloppen past het precies. In het open vak plaatst Thomas nog een hardhoutenplank. Hiervoor bevestigd hij met lijm 2 hardhouten balkjes aan de betonnen staanders. Daarop komt een holle plank van hardhout.

Stap 11

Nu kan je de wastafel bevestigen en de kraan monteren. Dan is het meubel gereed om je gezicht te wassen, tanden te poetsen en al je spulletjes netjes te opbergen in je eigen meubel.       

Extraatje

Om het blad van je meubel een extra tintje te geven kan je de randen van het blad glad maken. Thomas heeft met een watergekoelde betonzaag een smal randje van de voorzijde afgezaagd voor een stoer effect met kiezels.

ID: 386

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven