Huis
Tuin
Video

Blog badkamer verbouwen

“Verbouw ik mijn badkamer zelf of laat ik het aan een professional over?” Het is een vraag die veel huizenbezitters zichzelf stellen. Het zelf verbouwen van je badkamer heeft verschillende voordelen; zo kan je het helemaal naar jouw eigen smaak inrichten en is het een stuk goedkoper Michelle Groeneweg van GreenwayDesign zet nu, na in twee jaar haar hele huis te hebben verbouwt, een vinkje achter haar bucketlist item ‘bouwval opknappen’. Ze pakte ook de badkamer grondig aan. Ze vertelt je welke dingen je zelf kunt doen om de kosten te drukken als je je badkamer gaat verbouwen en welke dingen je beter aan een deskundige kunt overlaten.

Het was ontzettend spannend om mijn ultieme verbouwingsproject aan te gaan. Ik weet over mezelf dat ik creatief en handig ben, maar een compleet huis verbouwen?! Dat was wel een uitdaging. Gelukkig heb ik het niet helemaal alleen hoeven doen, mijn handige vader heeft mij veel kunnen ondersteunen. Daarnaast had ik een goede aannemer gevonden. Die heeft samen met mij gekeken welke verbouwingstaken ik zelf kon doen en wat ik beter kon uitbesteden. Zo heb ik alle risicovolle taken, bijvoorbeeld het leidingwerk en de elektra overgelaten aan de aannemer. Hierbij kun je je namelijk geen fouten permitteren.   

Tijdens het voorbereiden van mijn project “bouwval”, had ik besloten dat de badkamer één van de eyecatchers van mijn huis moest worden: een oase van rust met unieke elementen. Om te bepalen hoe ik de badkamer zou vormgeven heb ik vooraf tekeningen gemaakt met sanitair op schaal. Zo wist ik zeker dat alles zou passen en ik voldoende ruimte zou hebben om te flaneren in mijn nieuwe badkamer.

De volgende stap was het maken van een moodboard met een combinatie van diverse materialen, kleuren en sanitair. Met dit als inspiratie en uitgangspunt, startte de tocht langs bouwmarkten, tegeloutlets en andere leveranciers. Soms een moeilijke keuze, maar uiteindelijk heb ik natuurlijk de mooiste tegels, kranen en sanitair gekozen. Op marktplaats werd ik bijvoorbeeld smoorverliefd op een oude werkbank uit Frankrijk. Met wat aanpassingen en een mooie waskom is het nu een prachtig badkamermeubel.

Om de badkamer een rustieke uitstraling te geven heb ik, naast een basis van tegels, gekozen voor een onderbreking met beton ciré op de schuine wand. Het stucwerk heb ik zelf aangebracht, nadat ik hier een korte cursus voor heb gevolgd.   Niet voor alle klussen is een cursus nodig, zo zijn er een hoop andere dingen die je ook prima zelf kunt doen, zonder al te veel kluservaring. Ik heb bijvoorbeeld de gehele ruimte gestript, een tussenwand geplaatst en de wanden geïsoleerd en afgetimmerd. Kortom, heb het lef om zelf aan de slag te gaan, daarmee bespaar je een hoop geld en kun je extra trots zijn op het eindresultaat.

Hieronder geef ik een aantal tips over verbouwen in het algemeen, materiaalkeuze en kostenbesparing:

·Tijdens de verbouwing ben ik erachter gekomen dat het ontzettend belangrijk dat je van tevoren een duidelijk plan maakt en zo veel mogelijk uitwerkt. Denk hierbij aan een planning, budgetbewaking, ‘wie doet wat?’, tekeningen en bestellijsten. Op deze wijze zorg je ervoor dat je mogelijke problemen al getackeld hebt, zodat je verbouwing nog soepeler verloopt. Deze stap kost veel tijd, omdat je ver vooruit moet denken. Gelukkig win je deze tijd later zeker terug.                            

·Kies een aannemer die met je meedenkt en vraag of hij/zij een uitgebreide en gedetailleerde offerte schrijft. Dit voorkomt een hoop vragen en onduidelijkheid achteraf. Je weet zo namelijk wie verantwoordelijk is voor welke werkzaamheden en wie bij een probleem met een oplossingen dient te komen.  

·‘Think outside the box!’ Een standaard badkamer met alleen maar tegels is allang niet meer je enige keuze. Voor een unieke badkamer maak je gebruik van verschillende materialen, zoals hout, beton ciré of zelfs behang. Voor ideeën, maak gebruik van diverse media, zoals Pinterest. Daar creëer je een persoonlijk moodboard.

·Bestel je tegels en sanitair zelf via internet of bij een erkende bouwmarkt. Dit is een stuk goedkoper dan het door een aannemer te laten leveren. Daarnaast loont het om per product op zoek te gaan naar de goedkoopste leverancier in plaats van alles bij één leverancier.

Er zal een hoop op je af komen wanneer je een badkamer gaat of laat verbouwen. Laat je goed informeren, trek je eigen plan en durf vooral! Op deze wijze zal je uiteindelijk, net als ik, je droombadkamer realiseren. En daar geniet je elke dag weer van!

ID: 3100

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Ook interessant

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven