Huis
Tuin
Video

Deze dingen mag je absoluut niet door de wc spoelen

Wat spoel jij eigenlijk allemaal door de wc buiten je dagelijkse behoeften? We blijken ontzettend veel dingen door te spoelen die eigenlijk ontzettend slecht voor het milieu zijn! Eten, medicijnen, vissen... Beter van niet!

Volgens NOS gebruiken wij Nederlanders de wc nog veel te vaak als afvalbak. Dit doen we niet alleen met etensresten, maar ook andere items. Deze dingen mag je allemaal echt niet door het toilet spoelen. 

Hygiënedoekjes

Het meeste vochtig toiletpapier mag wel door het toilet gespoeld worden (check het wel even), maar andere doekjes niet. Babydoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes etcetera kun je beter gewoon in de vuilnisbak gooien.

Medicijnen

Medicijnen mag je absoluut niet door de wc spoelen. Deze resten komen namelijk weer in het water terecht, en dat wil je natuurlijk niet. Jaarlijks wordt al 140.000 kilo aan medicijnresten uit het water gefilterd. Breng oude medicijnen dus beter gewoon terug naar de apotheek. 

Verf

Het lijkt misschien een slim idee om overgebleven verf door de wc te spoelen, maar doe dat maar niet. Dit en ander chemisch afval moet je gewoon bij de gemeente inleveren. Je wilt het namelijk niet terugvinden in je drinkwater. Hoe je het het beste weg kunt gooien? Zo!

Etensresten

Overgebleven soep, zonder vulling, kun je prima door de wc spoelen. Met grotere etensresten, bijvoorbeeld pastasaus met groenten, kun je dit beter niet doen. Je kunt de saus of soep wel eerst zeven en het vocht door de wc spoelen. De rest gooi je gewoon bij het vuil.

Sanitaire producten

Dit is misschien vanzelfsprekend, maar tampons, maandverband en condooms kun je beter gewoon in de vuilnisbak gooien in plaats van de wc. Het is misschien wel lekker makkelijk, maar het zal je toilet geheid verstoppen.

Vissen

Veel mensen spoelen hun goudvis -als hij is overleden- door de wc. Dode vissen kunnen echter bacteriën en virussen verspreiden. Doe dit dus zeker niet!

Het doorspoelen van de wc is eigenlijk helemaal niet zo hygiënisch. Daarom moet je dit doen om zo min mogelijk bacteriën te verspreiden. 

Fotocredits
Headerfoto: Phil Hearing - Unsplash

Bron: Bescherm je drinkwater

Julia van Rijn
ID: 7902

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven