Huis
Tuin
Video

Duurzaam douchen? Dan mag dit item niet ontbreken in je badkamer

We kennen het allemaal wel: je neemt je voor even snel te douchen -om tijd, water en energie te besparen- maar oooh… wat is dat water lekker warm! Voor je het weet zijn er alweer 20 minuten voorbij. Dat moet anders! Het volgende item gaat je hierbij helpen.

We zijn met z’n allen steeds bewuster en duurzamer aan het leven om de opwarming en vervuiling van de aarde zo veel mogelijk tegen te gaan. En een extreem lange douchebeurt past dan natuurlijk niet in het plaatje. Daarom kan dit simpele, maar erg handige item niet ontbreken in de badkamer. We hebben het hier over een timer!

Van 9 minuten naar 5 minuten

Wij Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten, waarbij we per minuut zo’n 7 liter water gebruiken. Per douchebeurt van 9 minuten spoel je dus al gauw zo’n 63 warm water door het doucheputje. En dat opwarmen kost dus ook nog eens veel gas, waardoor je per douchebeurt zorgt voor een flinke CO2-uitstoot. Niet meer gaan douchen is natuurlijk ook niet de bedoeling, maar als we met z’n allen iets korter gaan douchen besparen we enorm veel.

Sterker nog, mochten we met z’n allen 4 minuten korter gaan douchen (want 5 minuten is echt wel lang genoeg), dan besparen we jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden met warm water. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 760.000 auto’s. Bovendien is niet alleen moeder Aarde blij met dit resultaat, maar ook je eigen portemonnee. Een gemiddeld gezin van 4 personen zou hiermee namelijk €220 per jaar besparen. Dat is wel de moeite toch?!

En daar gaat de douchetimer je dus bij helpen! 

Douchetimer

Je hebt ze in allerlei soorten, maten, vormen en kleuren. Van zandlopers tot digitale wekkers, maar het idee is bij alle timers hetzelfde: zijn de 5 minuten om, dan moet je de kraan uitzetten.

douchetimer

Kookwekker

Overigens werkt een kookwekker ook prima volgens Ecomondo. Dit bedrijf verkocht voorheen speciale douchewekkers, maar is hiermee gestopt omdat de wekkers zelf niet duurzaam bleken te zijn. Ze gingen namelijk na verloop van tijd allemaal stuk. De zuignappen lieten los of de klokjes stopten… kortom, de levensduur was maar kort. Verre van duurzaam dus! Daarom adviseert Ecomondo je nu gewoon een simpele, mechanische kookwekker te gebruiken als douchetimer.

kookwekker

Fotocredits
Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
Foto 1: Promotiemateriaal
Foto 2: Yummymoon - Pixabay

Bron: Ecomondo en Waterschappen

Marjolein Sintenie
ID: 8522

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven