Huis
Tuin
Video

Hippe badkamer (deel 1)

Badkamer
Thomas is deze week in Arnhem. Daar wonen Gerard, Calinka en hun kinderen Job en Fay in een heel leuk Pippi-Langkous-huis. De komende jaren willen ze het stulpje stap voor stap opknappen. Als eerst is de badkamer aan de beurt, en daarvoor gaat Thomas zich in het zweet werken.

Wat is er dan mis met de badkamer? Nou, hij is aardig oud. De vloertegels zijn kapot, de douche is helemaal verkalkt en de boel is gewoon hartstikke gedateerd. Tijd voor een modern sausje, met goedwerkend sanitair! 

Het plan 

De nieuwe ruimte wordt hip en gewaagd. Het bad gaat eruit en zal plaatsmaken voor een op maat gemaakt badkamermeubel, met een betonnen blad en koperen kranen. Verder komt er een inloopdouche, én een wc met een stoere houten achterwand. 

Oud eruit, nieuw erin

Stap één is al het oude spul uit de badkamer halen. Thomas gaat nieuwe leidingen aanleggen, dus de oude mogen er allemaal uit. Ook haalt hij een muurtje weg én wordt de vloer verwijderd. Als je ook gaat slopen, let dan op dat je geen leidingen kapot trekt, want dan moet je dat allemaal weer opnieuw aanleggen. Thomas legt ook nieuwe leidingen aan dus bij hem maakt het niet uit, maar anders is het allemaal extra werk. 

Omdat de oude afvoer voor de douchegoot niet goed meer is, haalt Thomas 'm eruit. Daarvoor moet hij een stukje van de vloer slopen, maar nu 'ie toch bezig is...

Nieuwe vloer

Nu de badkamer helemaal gestript is, kan Thomas weer bij de basis beginnen: de vloer. Hij maakt een ondervloer voor de tegels die op de vloer gaan komen, en dat doet hij met zwaluwstaartplaten en zandcement. Zwaluwstaartplaten worden gebruikt voor de bekisting en bewapening van dunne betonvloeren. Ze zijn makkelijk te verwerken en direct toe te passen. Thomas slijpt de platen op maat, en laat ze iets over elkaar heen vallen, zodat er een verband ontstaat. Die overlap is tussen de 5 en 10 centimeter groot.

Strakke douchegoot

Voordat het zandcement kan worden gestort, moeten er eerst nog wat andere dingen worden geregeld. De vloerverwarming bijvoorbeeld, en waterleidingen. Thomas begint met het aanleggen van de douchegoot. Hij heeft gekozen voor een RVS-douchegoot, waardoor de badkamer straks een moderne en luxe uitstraling krijgt. En de goot heeft ook nog 's hippe LED-verlichting! 

Badkamershoppen

Nu Thomas de basis voor de ruimte heeft gelegd, gaat Evelyn badkamershoppen met een persoonlijke adviseur. Deze badkamer heeft namelijk geen standaard maten, dus Evelyn heeft wat vragen over welke douchecabine en ander sanitair ze moet kiezen. Uiteindelijk kiest ze voor een cabine die op maat te maken is, en neemt ze ook een toilet, ronde tegeltjes en een radiator mee. 

Badkamermeubel à la Thomas

Het badkamermeubel wordt er niet zomaar eentje: het wordt een hele grote, en ook een best bijzondere. En door Thomas zelf gemaakt. Het betonnen blad stort Thomas ter plaatse. De bekisting, oftewel de mal van het blad, vult hij met kant-en-klaar beton van de bouwmarkt. Doe je dit ook, zorg er dan voor dat je in één keer genoeg beton aanmaakt. In het midden legt Thomas een wapening, die het beton de juiste stevigheid geeft. Daar komt dan weer een laag bovenop. Vervolgens is het wachten tot het beton is uitgehard. Wil je ook beton storten, maar kan je wel wat tips gebruiken? Die hebben we hier voor je.

Zo, de basis ligt. Volgende week is er nog genoeg te doen, en maakt Thomas de badkamer af. Wordt heel mooi, dus hou de site in de gaten! 

ID: 807

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven