Huis
Tuin
Video

Oei! Huishoudelijke apparaten zijn lang niet zo energiezuinig als de labels beweren

Als je een nieuwe koelkast of vaatwasser koopt, werp je waarschijnlijk wel even een blik op het energielabel. Je wil immers weten of het apparaat wel een beetje energiezuinig is. Maar dit label klopt bij veel apparaten eigenlijk niet...

Ruim één op de vijf huishoudelijke apparaten zou namelijk niet zo energiezuinig zijn als op het label wordt aangegeven, zo valt op AD Wonen te lezen. Dit onderzocht de Voedsel- en Warenautoriteit.

Onderzoek

De Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht 123 huishoudelijke apparaten met een laag energieverbruik (A+++). Van deze apparaten klopte 21% van de labels niet. Oftewel, de apparaten waren een stuk minder zuinig dan ze deden vermoeden. Vooral bij tv’s, koelapparaten, afwasmachines en ovens bleek het label niet te kloppen.

Geen label

De Voedsel- en Warenautoriteit kwam tot nog een schokkende ontdekking: veel apparaten hebben helemaal geen energielabel. Bijna een kwart van de apparaten in fysieke winkels had helemaal geen energielabel in huis. Bij internetwinkels was dit zelf 73%.

Wat nu?

De desbetreffende bedrijven zijn op hun vingers getikt en het ministerie van Economische zaken werkt aan een oplossing. Tot dan kunt u zelf het beste kiezen voor een huishoudelijk apparaat met energielabel. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit gingen vooral de goedkopere merken de fout in, dus ga als het kan voor een A-merk.

Mocht je binnenkort een nieuwe wasmachine willen kopen, dan moet je, naast het energielabel, ook op deze dingen letten

Fotocredits
Headerfoto: WDnet Studio - Stocksnap

Bron: AD Wonen

Julia van Rijn
ID: 7987

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven