Huis
Tuin
Video

Tegels voor in de badkamer

Badkamer
Thomas en Froukje zijn druk bezig met de verbouwing van een oude badkamer in Maarssen. Het leidingwerk zit op z’n plek, de wanden zijn weer dicht en het elektra zit erin. Thomas is nu klaar voor de volgende stap: mooi zichtwerk. Met een goede voorbereiding bereikt hij het beste resultaat.

Tegels bepalen voor het overgrote deel de sfeer en uitstraling van een badkamer. In het assortiment van een bouwmarkt wordt altijd onderscheid gemaakt tussen vloer- en wandtegels. Vloertegels zijn beter bestand tegen slijtage en krassen dan wandtegels en kunnen ook heel goed tegen een wand gebruikt worden.

Het kiezen van de juiste tegels
Controleer bij aankoop dat het tintnummer en de maatvoering van ieder pak hetzelfde is, zodat je niet per ongeluk met verschillende kleuren aan de slag gaat. Koop daarnaast altijd een extra pak tegels dan je nodig denkt te hebben. Mocht je schade hebben, dan zit je in de toekomst altijd goed.  Het is vaak het mooiste om de kleur van de voeg aan te passen aan de kleur van de tegel. Er zijn verschillende kleuren voegmiddel verkrijgbaar.

De tegels die Thomas gebruikt voor de badkamer in Maarssen zijn twee soorten vloertegels in de kleur beige. De ene tegel is een langwerpige, met een houtnerf. Met deze tegelsoort kan Thomas heel stevig de landelijke basis neerzetten in de badkamer. Hout in een badkamer is geen praktische combinatie, maar door te kiezen voor tegels met een houtdessin krijg je wel de warme uitstraling van hout maar heb je een praktische oplossing voor het natte gedeelte. Niks kromtrekken, schimmelen of rotten! De langwerpige vloertegels met een houtnerf komen op de vloer en laat Thomas tegen de wand aan doorlopen, hiermee verhoogt hij het vertrek. Hij legt de tegels in wildverband, dus de stootvoegen komen niet op eenzelfde lijn te liggen. Tegen de lange wand komen andere vloertegels, van 60x30 cm. Deze tegels brengt Thomas horizontaal aan om het ruimtelijk effect te versterken.

Waar moet je op letten bij het tegelen?
Vloertegels kunnen wel tegen de wand, maar wandtegels kunnen nooit op de vloer. Daar zijn wandtegels niet stevig- en ook niet slijtvast genoeg voor. Rechthoekige wandtegels kunnen zowel horizontaal als verticaal toegepast worden. Indien ze horizontaal worden aangebracht verruimen ze het vertrek maar als je ze verticaal gebruikt verhogen ze het vertrek. Ga je voor diagonaal, dan lijkt de ruimte ruimer. Zorg dat de wanden van een badkamer altijd op de juiste manier zijn voorbehandeld en gebruik een lijmsoort die goed is afgestemd op het type tegel. Je tegelt als eerste de wanden en dan pas de vloer. Dat er af en toe wat lijm tussen je voegen komt is bij het tegelen onvermijdelijk, maar je moet wel zorgen dat de voegen schoon blijven anders krijg je later met voegen last. Thomas verwijdert de lijmresten makkelijk met een stoffer en wat water.

ID: 283

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven