Huis
Tuin
Video

8 tips om water te besparen (en toch uitgebreid te douchen)

Wie water wil besparen kan ver gaan. Heel ver. Maar wie een regenton aansluiten op het toilet toch te ingrijpend vindt, komt met deze duurzame tips ook al een heel eind.

Kraan
Enkele kranen in de badkamer zijn zuiniger dan een dubbele kraan. Er moet minder lang naar de ideale temperatuur (niet te heet, niet te koud) worden gezocht en dan scheelt verspilling. Wat nog beter is, is een thermostaatkraan. Graden instellen en klaar.

Spaardouchekop
Er zijn hele fancy modellen in omloop met vijf standjes die via een slim verdeelsysteem de suggestie van een tropische regenbui wekken, maar ondertussen veertig tot vijftig procent zuiniger zijn. Sowieso helpt korter douchen. Iedere minuut scheelt tussen de tien en twintig liter.

Bespaarknop toilet
Soms, in oude cafés of een smoezelig restaurant, kom je ze nog wel eens tegen: een enkel hendeltje dat na het naar beneden drukken een allemachtige sloot water doorspoelt. Op hetzelfde moment begint de stortbak als een gek te sputteren en trekt er een koude tocht door de ruimte. Zo moet het dus niet! Toiletten moeten twee knopjes hebben: een voor alles wat weinig water behoeft, een voor alles wat juist om veel water vraagt. Scheelt zo zes tot negen liter per beurt. Een baksteen in de spoelbak helpt ook.

Bruismondstuk
Bros, bros, bros, zei Adele Bloemendaal vroeger in de reclame terwijl ze in een bubbelbad zat (voor de oudere lezers). Een bruismondstuk houdt de waterstraal van de kraan lekker luchtig door zuurstof toe te voegen. Dat komt in de plaats van het water en dat scheelt. De waterdruk blijft gelijk maar de bruisende kraan produceert geen tien tot twaalf maar zes tot acht liter water per minuut.

Regenwater
Nodig: een tuin en een regenton, eventueel aangesloten op de dakgoot (met een filter tegen de bladeren). Wie hier over beschikt kan zijn of haar lol op bij de wekelijkse wasbeurt van de auto. Of ie uitbesteden aan de kinderen. Regenwater is ook nog eens zachter dan water uit de kraan, wat goed is voor de lak. Nog een bodempje over? Dan kan met de rest de tuin worden bewaterd. De planten merken het verschil toch niet.

Grote wasjes, kleine wasjes
In tegenstelling tot het bekende nummer van Trafassi -dat over heel andere dingen dan de vuile was schijnt te gaan- is het beter om de wasmachine (en vaatwasser) pas te laten draaien als die vol is. Een wasmachinebeurt minder per week scheelt op jaarbasis drieduizend liter. Ook goed: investeren in moderne apparatuur. Oude afwasmachines gebruikten bijvoorbeeld 25 liter per beurt, terwijl de moderne apparaten aan veertien liter meer dan genoeg hebben.

Lekkende kranen
Drup, drip, drup. Behalve dat het geluid van een druppelende kraan tamelijk gekmakend is, is het ook een grote bron van verspilling. Een lekkende kraan laat zo zes liter per dag ongebruikt wegstromen. Bij een lekkende spoelbak in het toilet loopt het helemaal in de papieren: 25 liter per uur!

Tandenpoetsen, kraan dicht
Per minuut verspil je terwijl je jezelf in de spiegel staat te bekijken tijdens het tandenpoetsen zo vijf liter. Even aanwennen dus: zodra het poetsen aanvangt, hup kraan dicht. Het spiegelbeeld blijft hetzelfde, dus dat maakt niet uit.

Tekst: Matthijs van der Pol

ID: 2667

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven