Huis
Tuin
Video
Tuin make-overs

Balkon plezier

Een strak balkon met prachtig uitzicht over het water, maar het enige probleem is dat het balkon nog erg leeg is. Meike en Roel, de eigenaren van het dakterras, hebben géén flauw idee wat ze ermee aan moeten. Lodewijk schiet te hulp!

Het ontwerp
Meike en Roel hebben slechts één wens en dat is dat de stijl van binnenshuis doorgetrokken wordt naar het dakterras toe: chique en Oosterse sferen. Ze willen dat het een leefbaar geheel wordt, waar ze even graag tijd willen doorbrengen als in de zithoek binnen. Opvallend aan het ontwerp is dat er een muurtje bedekt wordt met mos. Hiernaast komen er wat leuke groene elementen in plantenbakken en -potten. De loungehoek krijgt uiteraard een plek op de uitkijk naar het water toe.

Vlonderdelen oppoetsen en een mosmuurtje
Lodewijk steekt z’n handen direct uit de mouwen. Met een ouderwetse bezem veegt hij het laagje algen - dat het hout glad maakt van de vlonder af. De reden dat hij hiervoor geen hogedrukspuit gebruikt is dat hij anders poriën van het hout openspuit en dan worden algen juist aangetrokken. Na deze behandeling is de vlonder weer helemaal opgeknapt. De volgende klus is het bedekken van de muur met mos. De basis die hiervoor aan de muur bevestigd wordt is een laag betonplex. Voordat de betonplaten bevestigd worden moet er een stel houten raggels op het muurtje geschroefd worden. De voorgekweekte matten van mos worden met een tacker aan het betonplex vastgemaakt.

Bloembakken
Meike en Roel krijgen een klus toegewezen, namelijk het maken van een lange plantenbak. Meike durft deze klus te klaren met haar vader. Een stel houten palen vormt ook hiervoor de basis voor de plantenbakken. Hierop worden de houten vlonderdelen, waarvan de bakken gemaakt worden, vervolgens bevestigd. Om het grond en water in de bloembakken te houden gebruiken vader en dochter een PVC folie. Met een tacker wordt deze aan de binnenkant van het hout bevestigd. Een kant-en-klaar-haag wordt in één bloembak geplaatst en wordt vervolgens opgevuld met potgrond. De andere bloembak wordt direct gevuld met een goede laag grond. Ondertussen is Lodewijk bezig met twee leuke tuinbanken, waarvan de basis gemaakt wordt van douglashout. Dit is het frame dat vervolgens bedekt wordt met omgekeerde vlonderdelen. Hier wordt dus op een leuke manier nieuw leven ingeblazen!

Tijd voor wat groen en verder opmaak
Om de Oosterse sfeer wat te benadrukken wordt er een 15-jaar oude bonsai boom in een grote chique bloempot geplaatst. De Japanse hulst (Ilex Crenata) is de benaming van de soort. In de andere bloembak die Meike en haar vader hebben gemaakt komt niet alleen beplanting, maar ook een stapel keien! Dit element brengt tevens de juiste sfeer in de tuin. Ook wordt er in beide bloembakken verlichting geplaatst. Aan de overkant worden er een aantal robuuste bloempotten van staal aangeplant. De potten hebben verschillende vormen en formaten: een dynamisch effect!

Dan is het alweer tijd voor de onthulling van het sfeervolle dakterras. Wat zullen Meike en Roel nu niet alleen meer genieten van het uitzicht, maar ook van het zicht op hun hoge tuin!

ID: 74

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven