Huis
Tuin
Video
Tuin make-overs

Junglebalkon in Zwolle

Het balkon van de Zwolse Robert is kaal. Heel kaal. Het bestaat uit beton, metalen spijlen en verder niet veel boeiends. Het liefst wil de student een junglebalkon, zodat hij zich daar weer even net zo kan voelen als op zijn reizen.

Het balkon is maar 8 vierkante meter groot, dus het wordt een hele uitdaging om hier een ware jungle van te maken. Maar een oerwoudsfeer is het niet enige wat Robert zou willen. Hij verlangt namelijk ook naar een beetje privacy. Door de spijlen kijk je zó bij alle buren naar binnen, en zij bij Robert. 

ZO WAS HET EERST:

ONTWERP 

Aan de zijkanten van het balkon komen plantenbakken die Tom zelf maakt. In de bakken komen verschillende soorten tropische planten, die meteen inkijk voorkomen. Verder komt er een relaxt zitje in het midden van het balkon. 

KLUSSEN

  • Zelfmaak-plantenbakken
    Van kokoshout bouwt Tom plantenbakken. Deze houtsoort is supersterk, en ook hard. Om er goed doorheen te kunnen komen met je schroef moet je dus altijd even voorboren. Voor de bodem zaagt Tom een plaat betonplex op maat. Er zit een epoxylaagje op, dus dat is handig voor in een plantenbak. Betonplex is sowieso heel handig spul dat je voor allerlei klussen kan gebruiken. Om de plant van een goede bodem te voorzien doe je ook potgrond en hydrokorrels in de bak. 
  • Tropische planten

    Tom plaatst de Chinese hennepplant in de bakken; deze kan goed tegen het Nederlandse klimaat en heeft maar weinig onderhoud nodig. Ook plant hij het Nieuw-Zeelands Vlas; leuk voor Robert, want die is in Nieuw Zeeland geweest. Ook deze plant houdt het goed vol in ons koude land, want hij is winterhard. Tot slot plant Tom de bananenplant. Die kan op zich wel tegen kou, maar je moet 'm wel toedekken met stro, zodat de wortels niet kapot vriezen. Om de tropische plantenbakken af te maken plaatst Tom wat mos en gekleurde bloemetjes. Met al deze beplanting is het balkon niet alleen in één klap groen, maar ook is privacy-probleem opgelost. 
  • Aan de spijlen bevestigt Tom blauwe regen; een klimplant. Die kan wel 10 meter lang worden. De plant geeft niet alleen in het voorjaar trossen bloemen, maar ook in het najaar. Daar heb je dus lang plezier van. Als je de blauwe regen goed verzorgt, kan 'ie tientallen tot honderden (!) jaren oud worden. Je moet hem dan goed snoeien voor de bloei, en hij heeft een rijke voedingsbodem nodig.  
  • Op een ultiem oerwoudbalkon kunnen lianen natuurlijk niet ontbreken. Tom kiest de Toscaanse jasmijn, geen échte liaan maar het lijkt er wel op. Hij laat ze via de reling naar beneden hangen. 

EINDRESULTAAT

Het enige wat nu nog nodig is, zijn wat chille bamboestoeltjes en een heerlijk fris drankje. En dan is 't nét alsof je in de rimboe zit... 

ID: 1075

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven