Huis
Tuin
Video

Binnenkijken bij: een compleet zwart-wit interieur

Haar liefde voor zwart gaat een stukje verder dan alleen haar kledingkast. Van een black-on-black keuken en gitzwarte slaapkamer tot - jawel - zwart wc-papier. In het huis van Manieke en haar vriend is kleur niet welkom. "Soms kan ik een beetje doorslaan."

Van bouwval tot droomhuis

Dat ze acht maanden lang na hun werk en in de weekenden hebben moeten zwoegen, namen ze voor lief. Het stel wilde per se een klushuis.  "We hebben nogal een uitgeproken smaak", legt Manieke uit. "Het zou zonde zijn om een moderne keuken te moeten slopen, omdat het niet precies is wat we willen." En wat ze precies willen? Zwart, heel veel zwart. "Het is echt iets waar we bij onze vrienden bekend om staan. Mijn vriend en ik dragen bijna altijd zwarte kleding." Toen ze voor een nieuw huis aan het kijken waren, was het voor Manieke dan ook duidelijk: "We wilden die liefde graag doorzetten in ons interieur."

En hoe. Hun interieur is monochromie ten top. Op een aantal groene accenten na, is nergens een spatje kleur te bekennen. "Eigenlijk wilde ik ook de woonkamer volledig zwart schilderen", gniffelt Manieke. "Maar mijn vriend was het daar niet mee eens. Soms kan ik een beetje doorslaan namelijk. Hij geeft dat dan aan en achteraf moet ik hem ook altijd gelijk geven."

Black-on-black

Dat de keuken volledig black-on-black moest worden, stond vast. "Ik heb een salon aan huis en mijn klanten waren erg nieuwsgierig naar onze bouwplannen. Als ik dan over de keuken vertelde, was het vaak van: 'Oh, gaaf! En witte muren natuurlijk?'. Dan zei ik dat die óók zwart werden." Manieke lacht. "En de meesten nemen geen blad voor hun mond. Iedereen leek het erg heftig. Maar toen ze uiteindelijk het eindresultaat zagen, vonden ze het veel lichter en warmer ogen dan ze dachten." Volgens Manieke is het ook een van de grootste misstanden. "Zwart hoeft niet heftig te zijn, het oogt juist warm en geeft een soort chique boutique-gevoel."

Groene eyecathers

Vooruit, één kleur is welkom in het huis van Manieke, haar vriend en honden Loe en Base: en dat is groen. "Planten zorgen voor sfeer in huis. Van hele grote exemplaren tot een paar kleintjes." Maar ook de olijfgroene bank is een vreemde eend in de bijt. "Ik vind het juist leuk dat het een verrassende keuze is. De bank is daardoor echt een eyecather. Ik was namelijk bang dat te veel wit in combinatie met het harde zwart een soort 'tandarts-gevoel' zou geven. Het moest niet te klinisch worden. Ik denk dat we nu de perfecte balans hebben gevonden."

Net als in de woonkamer, siert ook in de slaapkamer een tropische Strelitzia. "Het groen steekt mooi af tegen het zwart. Daarnaast houd ik ook van strakke planten, zonder te veel sierlijke bladeren."

Wil je zelf ook graag wat zwarte accenten toe voegen in je huis, zonder dat het meteen te heftig oogt? Begin dan eens met het schilderen van je kozijnen, tipt Manieke. Iets wat je steeds vaker ziet. "Ook zwarte kranen geven een gekleurd interieur een chique uitstraling."

Warmte aanbrengen in een monochroom interieur

Naast de groene accenten, ontbrak er nog één item om het minimalistische interieur net wat meer warmte te geven: een houten, ronde eettafel. "Het moest natuurlijk wel een strak exemplaar zijn", vertelt Manieke. Voor dat extra beetje gezelligheid, staat in het midden een - uiteraard zwarte- vaas met bloemen. "Dat is het enige kleurrijke in mijn huis. Verder houd ik ook niet van accessoires, daar word ik onrustig van. Less is more, zeg ik maar altijd."

Ook de badkamer is om door een ringetje te halen. Het zwart steekt prachtig af tegen de marmeren tegels en het monochromisch geheel is tot in de details uitgewerkt. Zo is ook het wc-papier.. zwart. "Deze heb ik niet altijd hangen", geeft Manieke toe. "Maar voor feestjes en foto's is het natuurlijk wel tof. Beter dan zo'n saaie witte met hondjes."

Fotocredits
Fotografie: Manieke Versluis

Tekst:
Lotte WullemsID: 2731

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven