Huis
Tuin
Video

Binnenkijken bij: een luxe en lichte loft met wijngaard

Het bedenken van het perfecte huis had heel wat voeten in de aarde voor Jan en Miriam van der Maar. “Over elk detail is nagedacht. Alles moet perfect zijn.” Neem een kijkje in hun luxe en lichte loft.

Het grote geheel

Alles in dit droomhuis komt uit de koker van Jan. Inspiratie zocht hij vooral op het internet. "Alles wat me aansprak, zette ik bij elkaar. Daarbij stelde ik mezelf steeds de vraag waarom ik iets mooi vind. Een ontzettend belangrijke vraag. Zodra je weet wat je mooi vindt, ken je namelijk je stijl en kun je het grote geheel overzien.” 

Laatste woord

Met het ontwerp bemoeide Miriam zich nauwelijks. “Het is echt Jans project. Hij zocht alles uit. Elk nieuw idee legde hij aan mij voor. Alleen als ik het niks vond, ging hij op zoek naar een alternatief.” Discussies hadden de twee zelden. “Bij alle beslissingen had Jan het laatste woord. Ik laat het helemaal aan hem over.”

Ook al beslist Jan, Miriam heeft zeker ideeën over de inrichting. Zo vindt ze dat een witte muur in het leefgedeelte opgevrolijkt mag worden met een schilderij en wil ze graag gordijnen. Terwijl ze dit aankaart, kijkt Jan haar wat bedenkelijk aan: weer iets om over na te denken. Eén ding is duidelijk als het aan Jan ligt: “We doen niet aan compromissen. Dan ontstaat er iets waar we allebei niet honderd procent tevreden mee zijn en valt de rode draad weg. Alles moet passen in het geheel.”

Wijnhuis in de dop

Door de grote ramen kijken we uit op de wijngaard van Jan en Miriam. Duizend ranken, in theorie goed voor een kuub wijn. “Vorig jaar plukten we voor het eerst druiven”, vertelt Miriam. “We brengen ze naar een collega-wijnbouwer die er wijn van maakt en deze bottelt. De eerste pluk leverde 265 flessen op. Het plan is om de wijn te gaan verkopen, maar dan moet er eerst een etiket komen. Daar denken we nog over na. Gelukkig loopt de wijn niet weg.” Dan, al grappend: “Al slinkt de voorraad gestaag.”

Riet of niet

Hoewel Jan zelf veel ideeën had over hoe het huis eruit moest komen te zien, namen ze toch een architect in de arm. “Een architect kijkt heel anders naar zo’n project. Ooit zag ik in Lochem een huis dat ik heel mooi vond. Na enig zoekwerk kwam ik de architect ervan op het spoor, waarna ik hem benaderde om ons huis te ontwerpen.” 

De uitgesproken mening en visie van Jan zorgden ervoor dat de architect flink aan de bak moest. “In totaal maakte hij zes of zeven ontwerpen. Op een gegeven moment was het ontwerp helemaal naar mijn zin. Het huis zou een zinken dak krijgen. Maar toen zag ik een vergelijkbaar huis in Polen met een rieten kap. Ik heb er wakker van gelegen hoe de architect op deze wijziging zou reageren. Gelukkig was hij positief. Nu past ons huis nog beter bij de omgeving.”

Picknicken

Het huis aan de Heikantshoeve ligt aan een mooie fietsroute. Regelmatig komen er fietsers langs die met belangstelling ‘binnenblieken’. “Als we buiten zijn, roepen mensen hoe mooi ze het huis vinden. Sommige mensen picknicken zelfs in onze voortuin. Positieve reacties zijn altijd leuk om te horen.”

Het ontbijt is elke ochtend een geluksmoment. Het licht valt dan namelijk prachtig de keuken binnen. “Dat is heerlijk wakker worden”, zwijmelt Miriam.  

Nieuwsgierig naar de loft van Jan en Miriam? Boek één van de kamers in hun B&B

 

Fotocredits
Fotografie: Edith Verhoeven

Tekst
Donna van de Ven

ID: 2751

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven