Huis
Tuin
Video

Binnenkijken bij: een prachtige woonboerderij in Noord-Brabant

We kijken binnen bij Jos van Empel (44) en Wendy Hoefnagels (42). Zij wonen in een prachtige woonboerderij van ruim honderd jaar oud. Toch ziet het er van binnen niet zo uit, ze verklappen ons hun geheim: “Hier wordt geleefd. De mensen maken ons huis mooi, niet de spullen.”

De woonboerderij valt van buiten niet op, het is er een die je wel meer ziet in het Brabantse dorpje Middelrode. De binnenkant van de woning is een heel ander verhaal. “We zijn enorme bofkonten”, lacht Wendy, terwijl ze in de ruime leefkeuken hapjes aan het maken is.

knusse woonkamer met open haard

“Wij zijn niet de eerste Van Empels die hier wonen. Als sinds 1815 is dit de woonplek van mijn familie”, vertelt Jos trots. Toen de oorspronkelijke boerderij in 1903 begon te rotten, is het pand herbouwd. En dat herbouwde pand is nu de plek waar Jos en Wendy met hun gezin wonen. Jos heeft nog drie broers en zussen, maar gelukkig voor hem was hij de enige die dolgraag in het stalgedeelte wilde wonen. Zijn broers en zussen hadden al andere woningen, dat betekent vrij spel voor hem. “De stal was in een hele slechte staat, maar wij keken daar zo doorheen.”

Extra rol

Dit betekende wel dat Jos’ ouder de buren werden. Daar moest Wendy toch wel even over nadenken. “Ik kon het goed vinden met mijn schoonouders, Wim en Marietje, maar we wisten dat zij leed aan Huntington: een erfelijke hersenziekte waardoor ze binnen enkele jaren veel zorg nodig zou hebben. Hoewel die taak niet alleen op ons zou neerkomen, heb je als buren toch een extra rol. Die taak heb ik met liefde vervuld. Ik heb er nooit spijt van gehad.”

tuin met hout en lichtjes
hout opbergrekje met accessoires

Campinggevoel

Toen ze in 2002 verhuisden, hebben ze de eerste vier jaar in een keet gewoond. Het stalgedeelte was in zo’n slechte staat dat er een hoop geklust moest worden. Met de hulp van de vader van Wendy en die van Jos, kon er veel zelf gedaan worden. ‘Da kunde gij hèndig zelf’, vertelde Jos’ schoonvader hem vaak genoeg. “Ik heb heel veel van hem geleerd”, vertelt Jos. Ook Wendy vermaakte zich prima in deze periode. “Ik vond het superleuk, dat campinggevoel, altijd mensen over de vloer. En ik maar koffiezetten en eten koken voor iedereen. Toen het een keer écht druk was, heb ik zelfs zestien liter erwtensoep gekookt - een record.”

houten trap voor de keuken
kinderen spelen op het aanrecht in de keuken

Nieuw, maar oud

Er waren twee wensen waar het huis aan moest voldoen: een open, houten trap in het midden van de kamer en een leefkeuken. En dat is gelukt. Middenin de kamer staat een grote houten trap die de keuken en woonkamer van elkaar scheiden. “De timmerman heeft de treden zelfs wat bijgeschaafd om ze ingesleten te laten lijken.” Zo past de trap goed bij de rest van het huis.

Inrichting, schuiven en groeien

Wendy is zo dol op de woning dat ze meteen begon met inrichten. “Soms stond Jos in de ene helft van de kamer nog te werken terwijl ik de andere helft al aan het inrichten was.” Jos vindt haar passie voor interieur zo leuk dat die zich er eigenlijk niet mee bemoeid. “Soms kom ik thuis, en dan is de tafel weg. Of ik kan het bestek nergens meer vinden. Dat maakt me eigenlijk niets uit. Ik vind het mooi wat ze doet.”

decoratie op een kist

Op de koffie

Nu ze tien jaar en twee kinderen verder zijn, is Wendy nog niet gestopt met het inrichten van het huis. “Een inrichting is als een verzameling, die moet groeien.” Haar persoonlijke stijl en haar zelfgemaakte accessoires deed het fantastisch goed op Instagram, in een mum van tijd had ze 2.000 volgers. Toch is ze hiermee gestopt, genieten is voor Wendy het allerbelangrijkst en doordat ze continu met Instagram bezig was, was ze eigenlijk vergeten te genieten.

kinderen aan de knutseltafel
Familie zitten aan de eettafel

Toch delen Jos en Wendy hun huis nog steeds graag met anderen. “Er kwamen eerst altijd mensen over de vloer. Nu ons paps is overleden is dat een stuk minder geworden”, vertelt Jos. Wim, Jos’ vader, kwam ook elke week langs op de koffie, steevast om 10 uur en om half 3. “Dat missen we nu enorm”, laten ze allebei weten. Maar ook nu gaat het leven op nummer 21 door, terwijl het op nummer 19 stil blijft. Beetje bij beetje wordt het ouderlijk hij opgeruimd, soms zelfs gezellig met de zus van Jos, via Facetime halen ze dan herinneringen op of hebben ze de tijd om bij te kletsen.

Fotocredits
Fotografie: Edith Verhoeven

Bron
BaMi  Magazine

ID: 3645

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven