Huis
Tuin
Video

Binnenkijken bij: een gewaagd kleurrijk interieur

Blauwgroene muren, paarse keukenkastdeurtjes, een geel geverfde eetkamer en een bontbehangen gang die je naar de roze woonkamer leidt. Het klinkt als een dolle boel in het huis van Jantien van Rijn in Brabant, maar dit huis klopt. Het is er sfeervol. Witte muren zal je er niet vinden, want daar houdt Jantien écht niet van.

Voor Jantien moet je huis voelen als een plek waar je thuis komt. “Ik ben steeds op zoek naar manieren om het gezellig te maken”. Hoe dat kan, legt Jantien uit met originele en inspirerende tips.

Tip 1:  Kies kleur

De kleuren in de keuken maken de keuken bijzonder, vertelt Jantien. De keuken is de meest recente verbouwing in haar huis. Ooit was het de garage, nu maakt ze hier de gerechten voor haar cateringbedrijf. De keuken moest allereerst praktisch zijn, maar mooi en gezellig was ook belangrijk.  “Daarom kleur ik de muren, kies ik  gekleurde kastjes, kleed ik het aan met de fraaie dienbladen met dierenprenten van Ibride, vul ik mooie schalen met fruit en groente. Soms zet ik gewoon een schemerlamp op het aanrecht”.

 Jantien houdt niet van witte muren, ze houdt wel van wit servies. Ze neemt ons mee naar de servieskast die tot de top gevuld is met wit, Frans servies, van Astier de Villatte. Als je goed kijkt, zie je zwarte lijnen door het witte porcelein schemeren. Die zwarte lijnen verraden dat het servies is gebakken uit de zwarte klei van Parijs en daarna wit is geglazuurd. De schalen en borden zijn onregelmatig en soms uitbundig versierd met vogeltjes en ornamenten.  Enthousiast vertelt Jantien dat ze dit servies graag gebruikt: “Op zo’n wit bord, komt het eten zoveel mooier uit!”

Tip 2: Volg je eigen smaak

In de eetkamer staan replica’s van 17e eeuwse eettafelstoelen naast moderne stoelen. Een ijzeren eettafel, heel praktisch en perfect van formaat als tegenhanger van de klassieke bank met Kelim bekleding. Jantien combineert met gemak oud en nieuw. Ze wijst ook op de kelims, losjes over een stoel gedrapeerd: “Het mooie daarvan is dat de kleuren van de Kelim zich aanpassen aan hun omgeving.”

Tip 3: Humor

“Probeer eens een grapje”, adviseert Jantien. Zo heb ik een opgezette knorhaan bovenop een oud kastje gezet waarin ze vrolijke, kitscherige vogeltjes combineert met klassieke gemberpotten. In de woonkamer prijkt een opgezette flamingo en een lamp met een zwaluw er op. “Soms moet je even over de top gaan, dat brengt spanning in een interieur. Als je altijd dezelfde stijl gebruikt, kan dat saai zijn. En gebruik bloemen. Overal zet ik bloemen neer, een hele bos maar ook één bloem in een bijzonder vaasje is al mooi. In de keuken passen bloemen heel goed.”

Tip 4: Sfeer groeit

“Ik heb heel veel spullen, maar het is hier niet rommelig. Ik zoek steeds naar een mooie mix, daar speel ik graag mee. Bovendien schuiven met je spullen, laat je huis weer als nieuw voelen. Je hoeft daarvoor helemaal geen nieuwe spullen te kopen, al schuivend kom je steeds op nieuwe ideeën.”

 

Jantien kijkt altijd naar waar het licht vandaan komt. In het voorjaar als de tuindeuren open kunnen, gaat de side-table met fraaie decoratie aan de kant en maakt ze ruimte om het warme zonlicht binnen te laten. In de zomer als de bomen vol in blad staan, komt er minder licht binnen en past ze de opstelling aan. In de winter schuift ze de eettafel in de woonkamer dichter bij de haard om ‘s avonds gezellig bij het vuur te eten.

Tip 5 Het hoeft niet duur te zijn

“Mensen geven vaak veel geld uit aan nieuwe meubels, die modegevoelig zijn en dus snel vervelen. Maar hoe veel mooier zijn meubels waaraan je kan zien dat er geleefd is, dat er geleefd wordt”, benadrukt Jantien. “Dit huis is helemaal niet in de mode, dat hoeft voor mij ook niet. Wij moeten er graag zijn, vinden het gezellig hier. En als je dan toch ergens je geld aan uit wil geven, doe het dan aan mooie materialen voor bijvoorbeeld gordijnen. Gordijnen zijn zo belangrijk, die maken het warm en gezellig in je huis.”

 

“Eigenlijk is het niet zo moeilijk: met de spullen die je hebt, creër je leuke hoekjes en maak je een mooi sfeerbeeld waarin voor jou een verhaal zit. Gezelligheid maak jezelf.”

 

Fotografie: Edith Verhoeven 

Tekst: Marenna van Reijsen

 

ID: 2857

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven