Huis
Tuin
Video

Binnenkijken bij: kunstenares Mariska Meijers

Haar liefde voor donkere tinten, kleurrijke kunst en haar veranderlijke aard maken het huis van Mariska Meijers even dynamisch als de kunstenares en ontwerpster zelf is. “Je kan mijn interieur zien als mijn moodboard.”

Vanuit haar appartement aan de Silodam (een voormalige graansilo in het westelijk havengebied van Amsterdam) heeft ze een prachtig panorama-uitzicht op het IJ en de skyline van onze bruisende hoofdstad. “Je zou niet zeggen dat je in Amsterdam bent, het zou net zo goed een andere stad kunnen zijn.” Een vakantiegevoel in eigen land noemt de kunstenares het dan ook.

Kosmopolitisch
Dat gevoel houdt ze graag vast en voert Mariska vakkundig door in de rest van haar kosmopolitische interieur. Zo vind je door haar huis allerlei snuisterijen die ze mee heeft genomen tijdens een van haar reizen en is haar slaapkamer – ironisch gezien – geïnspireerd op the city that never sleeps (New York). Speelse prints, sprekende kleuren en het gebruik van verschillende soorten materialen maken dit tot een eclectisch geheel. Beperk je hierbij, zoals Mariska, tot maximaal drie kleuraccenten om ervoor te zorgen dat het niet té bont wordt.

Durf te kiezen voor donker
Zeg je Mariska, dan zeg je kleur. Een eerste levensbehoefte, zou je het bijna kunnen noemen. Ze is dan ook niet bang om felle accenten te gebruiken, maar raadt ook zeker aan om donkere tinten als basis te kiezen. Hoe eng het ook klinkt: zélfs in kleine ruimtes. “Het geeft sfeer en een knus gevoel.” Een donkere wand zorgt er bovendien voor dat kleurrijke schilderijen prachtig tot hun recht komen. 

Blijven veranderen 
Van aubergine tot kanariegeel: Mariska ziet de schoonheid van elke kleur in. “Er is altijd wel een tint die ik zou gebruiken. Momenteel zijn mijn muren donkerblauw, maar over een jaar kan dat weer totaal anders zijn.” Dat ze veranderlijk is, is dan ook een understatement. “Maar dat moet ook wel voor mijn werk. Ik wil blijven vernieuwen en ben constant spullen aan het verschuiven. Je kan mijn interieur zien als mijn moodboard.”

“Ik ben een echte lampengek.” In elke hoek van het appartement is dan ook wel een kek kapje te vinden. Het lampenkapje rechts is van Mariska Meijers Amsterdam, de eigen collectie van de ontwerpster.

Ontdek de Picasso in jezelf 
Kunst speelt een belangrijke rol in het interieur van Mariska. “Maar het hoeft allemaal niet duur te zijn”, verklapt ze. Het schilderijtje linksonder (foto links) is bijvoorbeeld een ingelijste tekening van een van haar kinderen. Pak dus ook vooral eens die verfkwast erbij en ontdek de Picasso in jezelf. Een mooie lijst doet al zo veel. Je vindt ook genoeg leuke antieke lijstjes op rommelmarkten.

De kracht van een vloerkleed
Hoewel Mariska verliefd is op haar interieur, blijft de gieten vloer blijft een pijnpuntje. “Dat is het enige dat ik nog echt graag wil vervangen. Het oogt kil en te steriel.” Maar om dit te verbloemen, heeft ze dé gouden tip: leg een mooi en groot vloerkleed neer. Het geeft niet alleen meer sfeer, maar het is ook een fijne manier om de boel stijlvol te verhullen. 

Tekst en fotografie: Lotte Wullems

ID: 2642

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven