Huis
Tuin
Video

Dit koppel bouwde een privé-café in hun huis: “Nu zijn we veel vaker samen met onze vrienden”

De Belgische Jan Keymis (48) en Kaat Mendonck (43) deden iets waar veel mensen van dromen, maar wat maar weinig mensen daadwerkelijk doen: een café in huis bouwen.

In de kelder van hun nieuwbouwhuis in het Belgische Hasselt realiseerden ze een privé-kroeg die ze volledig hebben ingericht met gebruikte materialen, mét hulp van vrienden die -nu de kroeg af is- nóg vaker op bezoek komen. Ze vertellen aan AD Wonen hoe ze op dit idee kwamen. 

Funda vondst: dit gigantisch grote én dure huis is vroeger van Willem III geweest
Binnenkijken

Café aan huis

“Het concept ontstond toen we tijdens een vakantie bij iemand logeerden die voorheen een sterrenrestaurant had. Dat gaf hij op om in zijn B&B gewoon lekker te koken zonder al te veel regeltjes én tijd te hebben om met zijn gasten te praten. Dat bracht ons op het idee van een eigen cafeetje, om vaker samen te zijn met onze vrienden, want voor je het weet heb je elkaar een jaar niet gezien.”

En dat plan werd al snel werkelijkheid toen hij als een echte architect de plannen begon uit te tekenen. De kelder van hun nieuwbouwhuis bleek de perfecte plek te zijn voor de kroeg. De kroeg heeft zelfs een aparte ingang én toegang tot een terras. “Boven in het woongedeelte is alles maatwerk dat door vakmensen uitgevoerd is met kwaliteitsmaterialen. In het café gebruikten we enkel gerecyclede spullen, zoals overschotjes betonstenen voor de tussenmuren en afvalhout voor de wandbekleding en de toog.”

cafe in huis

Glazentroon

De collectie glazen die Jan al jaren verzamelt heeft ook een mooi plekje in het café gekregen en staan uitgestald op houten ringen die vroeger onderdeel waren van het blad van een ronde tafel. “Toen bij een verhuizing de diameter van de tafels moest verkleind worden, wist ik meteen wat ik met het uitgezaagde deel kon doen. De ringen hangen aan het plafond en door de verlichting in het midden worden de contouren van de glazen op het plafond geprojecteerd. Dat zorgt voor een bijzonder effect.” 

cafe in huis

De glazen zijn puur decoratief, want de glazen waar daadwerkelijk uit gedronken wordt, staan op schappen achter de toog. Heel wat ervan zijn gepersonaliseerd. “Dat was een cadeautje voor onze vrienden die meehielpen bij de inrichting. Dat deden ze met veel plezier, want ze wisten dat ze achteraf mochten meegenieten van het resultaat”, vertelt Jan lachend. 

Vrienden over de vloer

De vrienden komen, nu de kroeg is geopend, veel vaker langs. Gemiddeld een keer per maand, soms om bij te praten bij een lekker biertje, maar vaak in het kader van een activiteit. Zo staat er binnenkort een lezing over Patty Smith op het programma. Zowel Jan (lid van de Pukkelpoporganisatie) als Kaat (hoofd van Radio 2 Limburg) zijn grote muziekliefhebbers. Dit is onder andere terug te zien aan de vele platenhoezen aan de wand. Deze zijn allemaal van bevriende bands. “Onze kroeg was een serieuze investering, maar dat geld vonden we de moeite waard. We beleven hier veel mooie momenten en die zijn eigenlijk onbetaalbaar.”

Bjorn Cocquyt (AD Wonen) / Marjolein Sintenie
ID: 9824

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven