Huis
Tuin
Video

Droomverbouwing: Van bouwval tot prachtig herenhuis

Een enorme verbouwing, waarbij je zelfs een poosje in een stacaravan moet wonen? Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd! Douwe en Madeleine vonden dit juist een uitdaging en hebben dit enorme project afgerond met een fantastisch resultaat!

Bouwval

Toen Douwe en Madeleine het herenhuis in Amersfoort in 2016 kochten waren ze het er allebei over eens: "Hoe vet zou het zijn om een huis helemaal naar je eigen zin te maken?! We werden allebei een beetje verliefd op het huis", aldus Madeleine. Ze vielen vooral voor het prachtige, vrije uitzicht. Het huis zelf was een bouwval. Wij vroegen ons af; hoe begin je dan aan zo’n verbouwing? "Vooral heel veel uren tekenen! Zo krijg je beeld van hoe de ruimte is en hoe je dit het beste in kan vullen. We hebben hier onszelf echt de tijd voor gegund." Daarnaast wilde het stel zo dicht mogelijk op het bouwproject  wonen om zo alle vrije uurtjes in het project te kunnen steken, dus hebben ze eerst een halfjaar in een stacaravan gewoond, gewoon in de achtertuin.

De verbouwing

Omdat het huis erg groot is (200 vierkante meter!), wilden Douwe en Madeleine van hun zolder een appartement maken om die te verhuren als het huis uiteindelijk klaar is. Zo hebben ze eerst het appartement afgemaakt om daar tijdelijk in te wonen. Na een jaar was de benedenverdieping ook zo goed als af en verhuisden ze daarheen. "Het voelde allemaal als een avontuur. Na het werk je kleren uit, kluskleren aan en gaan. Je leeft in een droom van iets zelf uitdenken en dan ook echt zelf gaan maken." Het stel heeft eigenlijk alles zelf gedaan, van ontwerp tot realisatie. "Douwe is ontzettend handig. Hij heeft een technische achtergrond, dus hij kon heel veel zelf!" Wel zijn er een aantal klussen die ze hebben uitbesteed, zoals een nieuw dak, andere kozijnen en het stucen van alle muren.

Duurzaam huis

Het mocht dan misschien wel een bouwval zijn, toch wilden Douwe en Madeleine de charme van het oude huis intact laten. De gevel en trap zijn daarom ook blijven staan. Daarnaast wilden ze graag een onderhoudsvriendelijk en duurzaam huis. Maar juist dat bleek soms wel moeilijker dan gedacht. "We wilden geen houten kozijnen, omdat je deze heel vaak moet onderhouden, maar vind maar eens mooie kunststof kozijnen met een klassieke uitstraling! Uiteindelijk hebben we ze gevonden, maar dit heeft ons wel wat tijd gekost." Om er een duurzaam huis van te maken, wilden Douwe en Madeleine dat het huis extreem goed werd geïsoleerd. Door heel het huis is lage temperatuur vloerverwarming gelegd en een mechanische ventilatie met warmte terugwinning zorgt ervoor dat het huis geventileerd wordt met buitenlucht, zonder dat het binnen koud wordt.

Styling

Naast het klussen, hebben ze de styling van het huis ook zelf gedaan. "Dat is altijd al een hobby van mij geweest, ik vind het heel leuk om bezig te zijn met inrichting en interieur", vertelt Madeleine enthousiast. Door dit traject is ze zelfs naast haar baan zelfstandig aan de slag gegaan als vastgoed- en verkoopstylist: StudioMads

Al met al kost zo’n verbouwing heel wat tijd, maar Douwe en Madeleine hebben er geen moment spijt van gehad. "We hebben een hele gave tijd gehad en zijn mega trots op het resultaat!"

Fotocredits

Douwe en Madeleine

Alieke van Rijn
ID: 9321

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven