Huis
Tuin
Video

Droomverbouwing: Van foeilelijk kantoorpand tot waanzinnig mooie woning

Lamellen, plafondpanelen en saaie witte muren, allemaal kenmerken die je in de meeste kantoren terugziet. Het huis van Marley (29) en Ralph (34) uit Groningen zag er eerst ook zo uit, maar zij hebben hun kantoorpand omgebouwd tot een prachtige en moderne woning die alles behalve saai is!

Het begin van de verbouwing

In 2015 begon het avontuur voor Marley en Ralph: na een jaar in een huurwoning gewoond te hebben, wilden ze graag wat kopen. Ze waren niet per se op zoek naar een huis dat nog verbouwd moest worden, maar toen ze dit pand zagen waren ze gelijk overtuigd. “M’n schoonvader zei dat dit pand beschikbaar was. We zeiden op basis van de oppervlakte direct: 'Ja, dat willen we en we gaan er gewoon voor!'”, aldus Marley. Het kantoorpand staat gelukkig niet op een industrieterrein, maar in een heel kindvriendelijke woonwijk met veel groen en zelfs een kinderboerderij.

Vergunning aanvragen

Omdat het kantoorpand 160 vierkante meter is, moest er veel gebeuren. “Allereerst zat er helemaal geen woonbestemming op en moest er een vergunning worden aangevraagd. Een architect moest tekenen hoe het ging worden om een goedkeuring te krijgen. We hadden zelf ook wel getekend, maar een architect weet vaak beter wat wel of wat absoluut niet kan” Na die goedkeuring kon het stel aan de slag. Wat Marley en Ralph heel belangrijk vonden, was de leefruimte. Ze wilden liever een grotere leefruimte met wat kleinere kamers.

Verbouwing van 5 jaar

Om te beginnen heeft het stel de eerste negen maanden bij één van de ouders gewoond. “Zo konden we kosten besparen en ondertussen flink klussen!” Naast dat Marley en Ralph zelf heel handig zijn, hebben ze veel hulp gehad. Zo hebben ze de eerste tijd samen gewerkt met twee aannemers. Zij deden alle moeilijke klussen, zoals leidingen omleggen en openslaande deuren plaatsen.  

Na die negen maanden was het kantoorpand bewoonbaar, maar nog lang niet af. “Je blijft bezig en dat zijn we nu eigenlijk nog steeds na 5 jaar. Omdat alles eruit moest, kost het allemaal heel veel werk!” Ook de buitenkant moest flink aangepakt worden. Voor het huis lagen parkeerplekken en om het huis veel bomen en struiken. Deze zijn eruit getrokken en aan de kant van de weg zijn nu grote heggen, een veranda en een carpoort geplaatst. “We hebben nu een supergrote tuin. Je kunt zelf om het hele huis heen lopen!”

 

Zelf klussen

“Het leuke aan alles zelf doen is dat je precies weet waar alles zit in huis. Dit is heel handig als er iets kapot gaat. Ook kan je vooraf alles al uitdenken, zoals de plek waar de stopcontacten komen", vertelt Marley. Helaas liep niet alles op rolletjes tijdens de verbouwing. De betonvloer die was gestort in het huis, was geverfd zonder toplaag en als er wat op de grond viel, spatte de grondverf er weer af. Er moest dus echt een nieuwe vloer aan te pas komen en daarom heeft Ralph dit jaar in het hele huis een epoxy coating op de vloer aangebracht. Volgens Marley is het nu wel echt bijna klaar “Als we de laatste dingetjes afgemaakt hebben, zoals de tuin, zijn we ook echt tevreden. Dan stoppen we voorlopig even met klussen!”

Ben je geinspireerd en wil je graag nog meer foto's zien? Bekijk dan het Instagramaccount van Marley! 

Heb je zelf ook zo'n mooie verbouwing achter de rug en ben trots op het eindresultaat? Laat het ons zien en wie weet lees je hier je eigen verhaal terug! 

Fotocredits

Leon Minnema

Alieke van Rijn
ID: 9417

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven