Huis
Tuin
Video

Dit huis kan in één dag voor nog geen €4.000 gebouwd worden door een 3D-printer

Het klinkt als te mooi om waar te zijn: een huis dat in één dag gebouwd kan worden, voor slechts €4.000 door middel van een 3D-printer. En toch is het écht zo!

Er heerst momenteel nog altijd een wereldwijde huizencrisis. Ongeveer één miljard mensen op aarde hebben namelijk geen toegang tot een fatsoenlijke huisvesting. Dit kan zo niet langer, maar er is hoop. ICON en New Story besloten de handen ineen te slaan en een oplossing te bedenken. Ze ontwierpen een systeem waarbij je in 24 uur een huis van 180 tot 240 vierkante meter kunt downloaden (hoe gaaf klinkt dat?!) en 3D-printen. En dat voor minder dan €4.000!

3D Huis

Werkt onder alle omstandigheden

Inmiddels hebben ze het eerste 3D-geprinte huis al laten bouwen en gepresenteerd. Het huis staat in Austin, Texas en bleek inderdaad binnen een etmaal af te zijn. Om dit huis te kunnen bouwen heeft ICON een mobiele 3D-printer genaamd ‘Vulcan’ ontwikkeld. Deze is zo ontworpen dat de printer ook kan functioneren in gebieden waar stroom niet altijd betrouwbaar is en waar ook drinkwater niet altijd vanzelfsprekend is, zoals El Salvador of Haïti.

De voordelen van een 3D-geprint huis

Buiten het feit dat het erg snel en goedkoop is hebben de 3D-geprinte huizen nog veel meer belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. “Zo heb je een gebouwschil met een betere thermische kwaliteit, een hogere thermische massa (het vermogen om warmte en kou op te nemen, red.), veel minder afval en de mogelijkheid tot meer ontwerpen,” aldus mede-oprichter van ICON Jason Ballard. “Maar het grootste verschil blijft natuurlijk de prijs en de snelheid van de bouw.”

3D huis
3D huis

Sterker dan beton

Je vraagt je wellicht af of de kwaliteit van zo’n huis nou wel een beetje goed is en of de huizen ook voor langere tijd mee gaan. Volgens New Story gaan de huizen even lang of zelfs langer mee dan huizen die zijn gemetseld met steen en beton.

3D huis

Een crowdfunding voor het eerste project

Nu het eerste testhuis is gepresenteerd is het tijd om het eerste grotere bouwproject te starten in gebieden waar de huizen meer dan welkom zijn. Daarom wordt er momenteel gewerkt aan het eerste project op El Salvador, waarvoor nu een crowdfunding loopt om het financieel gezien te kunnen realiseren. Het is namelijk de bedoeling dat er in El Salvador in de loop van het tweede kwartaal van 2019 honderd 3D-geprinte huizen worden gebouwd. Wil je je 3D-steentje bijdragen in de vorm van een donatie? Dat kan hier!

Dat kan sneller

Dit is overigens niet het eerste snelbouwproject, want eerder kon je hier al lezen dat er ook huizen bestaan die in slechts 7 uur gebouwd kunnen worden. En het leuke is, het huis wordt als bouwpakket thuis geleverd!

Fotocredits
Foto 1t/m 5: ICON en New Story
Laatste foto: Quartz - Mike Murphy

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Froot.nl 

ID: 4036

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven