Huis
Tuin
Video

Wie Woont Waar #1: van buiten een doodgewoon rijtjeshuis, van binnen een metalen grot

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. Wekelijks kijken wij nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun bijzondere woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat de futuristische 'grot' van Stellan Aanhane.

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welke persoonlijkheid past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. In aflevering 1 bleek de metalen grot-woning het fophuis te zijn en blijft het voor de kijkers de vraag wie nou eigenlijk écht in dit huis woont. Wij gingen op onderzoek uit en namen contact op met de echte bewoner van dit huis. 

Funda vondst: dit appartement op de Dam heeft de duurste vierkante meters van Nederland
Binnenkijken

Futuristische grot

Stellan Aanhane is kunstenaar en woont in een rijtjeshuis in Gouda. Op het eerste oog ziet het er vanaf de buitenkant doodgewoon uit, totdat je binnenstapt en je je in een futuristische metalen grot begeeft.

Stellan Aanhane

“Ik heb dit huis in 1999 gekocht en heb 2 jaar over de verbouwing gedaan voor ik er in ben gaan wonen”, vertelt Stellan. “Het hele huis is gestript, van onder tot boven. Voor de bovenverdieping heb ik wat tijdschriften bekeken om inspiratie op te doen. Ik zag een bovenverdieping waar middenin de ruimte een wand stond waarbij de bovenkant, de linkerkant én de rechterkant open was, met aan de ene kant een bed en de andere kant de wastafels en douche. Ik vond het spannend en speels tegelijk, en dat sprak mij erg aan. Alleen vond ik het nog een beetje te stijf, dus ik heb ik er voor gekozen alles rond te maken. Dit maakt het allemaal wat organischer en daardoor ook rustiger. Dat laatste vind ik vooral voor een slaapkamer best belangrijk.”

Stellan Aanhane

Kunst

“Toen ik eenmaal bezig was ben ik op de Gerrit Rietveld academie gestuit waar ik een oriëntatiejaar heb gedaan. Hier heb ik verschillende kunstwerken gemaakt, waarvan er één te zien is in de woonkamer. Dit is een metalen sculptuur die aan de wand hangt. Ik wilde hiermee een spannende, speelse en inspirerende ruimte creëren.” Dit inspireerde Stellan uiteindelijk ook om door te gaan met metaal, wat ook veel terug is te zien in zijn woning, zowel in de woonkamer als in de keuken.

Stellan aanhane
Stellan Aanhane

Alle overige kunstwerken in huis zijn ook door Stellan zelf gemaakt, waaronder de eettafellamp die geheel uit poppenhoofdjes bestaat. Een opvallend object waar de deelnemers van Wie Woont Waar erg van onder de indruk waren.

Volg je intuïtie
“Mijn woonkamer was in eerste instantie groen geschilderd, maar na een tijdje vond ik het wel tijd voor iets nieuws en dat is geel geworden." Stellans voornaamste advies is dan ook: ‘Volg je intuïtie’. “En dat hoeft echt niet te betekenen dat het dan ook gelijk minder praktisch is.”

stellan aanhane

Wie Woont Waar binnenkijkers over de vloer

En dan komen er opeens 4 ‘pottenkijkers’ over de vloer die allemaal maar wat van jouw huis vinden… Toch heeft Stellan daar enorm van genoten. De ene bewoner zei meteen dat zij er wel zou kunnen wonen terwijl de ander aangaf dit echt niet te kunnen. “En dat is toch wat mijn huis is: een duidelijke mening met respect voor iedereen. Ik hoor zelf ook vaak dat mensen het een cool huis vinden, waarbij de ene zegt er wel te willen wonen en de ander zegt: ‘ik vind het cool, maar zou er niet kunnen wonen.' En dat was ook precies het geval bij de vier kandidaten van Wie Woont Waar."

(Terug)kijken?

Wie Woont Waar is tot en met 24 februari elke maandag om 21:30 uur te zien op RTL 5 en vooruit (of terug) te kijken op Videoland.

Meer bijzondere huizen zien? Bekijk dan ook: 

Fotocredits
Stellan Aanhane 

Marjolein Sintenie
ID: 10047

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven