Huis
Tuin
Video

Wie Woont Waar #2: dit huis is compleet zwart-wit, maar alles behalve kil

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. Wekelijks kijken wij nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun bijzondere woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat het zwart-witte huis van Petra.

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welke persoonlijkheid past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. Petra -die meedeed onder de schuilnaam Agnes- was één van de kandidaten van aflevering 2. Zij moest hard haar best doen om niet te verklappen dat het zwart-witte huis van haar was. Wij waren erg benieuwd hoe deze bijzondere stijl tot stand is gekomen en belden Petra op. 

zwart wit keuken
zwart wit interieur

Alles behalve kil

Petra is interieuradviseur en styliste en woont sinds vier jaar een vrijstaand huis in Apeldoorn. Haar huis heeft ze compleet zwart-wit ingericht, maar denk maar niet dat het daardoor een kille bedoening is geworden. Petra heeft er ondanks het gebrek aan kleuren toch een hele warme, stijlvolle en knusse plek van gemaakt. “Mijn vorige huizen waren ook altijd al vrij van kleur ingericht. Mijn ouders hadden in de tijd dat iedereen nog in het donkerbruine eiken zat al een zwart-wit interieur. Heel hip en tijdloos, want dat interieur zou nu nog prachtig zijn. Ik heb wel altijd heel veel contrast in materialen toegepast, zodat het niet kil of saai wordt.”

Of haar man het allemaal niet te zwart en eentonig vindt? Nee hoor! “Ik vraag hem regelmatig wat hij zelf zou veranderen, maar hij geeft altijd aan dat dit het beste bij hem past. Bij mijn klanten vind ik de uitdaging om alle twee de woonsmaken samen te voegen juist de leukste uitdaging.”

“Ik was erg verbaasd dat de andere kandidaten ons huis zo leuk vonden. Zelf wonen ze heel kleurrijk, maar ze vonden het evengoed prachtig. Ik denk dat de vele contrasten in materialen, het grof gehaakte kleed, de houten vloer, de vachtjes, de vele kussens in verschillende structuren en toevoeging van natuurlijke materialen zoals staal, hout en steen het geheim is.”

Wit

“Ooit heb ik ook een heel wit interieur gehad, met whitewash vloeren, een witte bank, witte meubels en heel veel verschillende wittinten. Ik vind dat nog steeds prachtig, maar zo ver kreeg ik mijn huidige man helaas niet. In dit huis hadden we in eerste instantie veel grijstinten, wit geverfde vloeren en een beetje een Scandinavisch touch. Maar ik vond al dat grijs toch te kil en saai naar mijn smaak. Daarnaast had echt iedereen opeens grijstinten. Ik neig toch meer naar het stoere landelijke dan ik zelf door had. Bij dit huis uit 1909 passen warme naturellen, een gebleekte vloer en stoer zwart om het een beetje pit te geven veel beter.”

Goed zoeken naar kleuren

Is er dan helemaal niks van kleur te vinden? Als je heel goed kijkt spot je hier en daar wat zachte en stoere aardetinten, maar felle kleuren zul je niet snel vinden. “Wij zijn zelf gewoon heel kleurrijk, haha! En er staan een paar verdwaalde gekleurde mokken in een kast.” Mocht Petra ooit gaan verhuizen, dan zou ze haar huis niet exact hetzelfde inrichten. “Maar ik denk wel in dezelfde tinten!”

zwart-wit

Supernetjes

In het programma viel het de bewoners op dat het huis supernetjes en brandschoon was en dat alles zo recht stond dat ze amper ergens aan durfden te komen. “Dat hadden ze wel heel erg uitvergroot vond ik zelf. De andere huizen waren ook echt brandschoon en opgeruimd. Ook heb ik natuurlijk de persoonlijke dingen weggehaald en extra goed schoongemaakt. Maar wie doet dat nou niet als je huis op tv komt?” Zelf is Petra naar eigen zeggen dan ook echt geen poetser. Sterker nog, ze vindt schoonmaken vreselijk! “Het is dat mijn man de ramen af en toe zeemt, want ik doe dat niet. Maar ik vind het wel heerlijk als het opgeruimd is voor het zicht, dus dat is het wel altijd. Je kunt bij mij altijd onverwachts binnenvallen, zeggen mijn vriendinnen. Maar het scheelt natuurlijk ook wel dat ik geen kinderen meer thuis heb. Ook die heb ik vroeger gedrild om hun eigen troep op te ruimen.”

Uit het zicht
“Trek alleen bij mij geen kast open, want daar kan het nog wel eens een puinhoop zijn. Eigenlijk zoals ik zelf ook ben: van de buitenkant netjes verzorgd, maar in mijn hoofd één grote chaos. Daarom denk ik ook dat ik mij heel lekker voel met heel weinig prikkels zoals kleur en rommel om mij heen. Mijn man is gelukkig ook geen rommelkont, dat scheelt!”

Tips

Zou je zelf ook je huis in deze stijl willen inrichten, maar durf je het nog niet echt aan omdat je bang bent dat het kil wordt? Dan heeft Petra wel wat tips voor je: “Denk in contrasten en pas het vooral consequent toe, zodat het een logische eenheid wordt. Probeer dan niet dezelfde kleuren op dezelfde manier toe te passen, door bijvoorbeeld dezelfde kleur kussens overal neer te leggen, maar bijvoorbeeld een muur in een natureltint of dezelfde tint in zijdemat op een kast toe te passen. Of leg een paar grof gebreide kussens in die tint op de bank. Kies niet exact dezelfde tinten, maar ton sur ton, dus net even wat donkerder of lichter.”

Door de ogen van een ander

Petra vond het behoorlijk lastig om te doen alsof zij zelf niet in het zwart-witte huis woonde. Iedereen raadde dat zij daar woonde. “Ik kan dus zeker niet goed toneelspelen, dat blijkt dus wel.” Wel vond ze het erg leuk om haar eigen huis met de ogen van een vreemde te bekijken. “Maar dat probeer ik eigenlijk wel vaak. Als je even vanaf een afstandje naar je eigen huis kijkt komen nieuwe ideeën vanzelf naar boven.”

Wil je meer zien van Petra’s stijlvolle zwart-wit huis? Volg haar dan ook op Instagram of Facebook, of bekijk haar website voor interieuradvies.

(Terug)kijken?

Wie Woont Waar is tot en met 24 februari elke maandag om 21:30 uur te zien op RTL 5 en vooruit (of terug) te kijken op Videoland.

Marjolein Sintenie
ID: 10071

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven