Huis
Tuin
Video

Wie Woont Waar #6: binnenkijken in een prachtige, moderne woonkerk

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. Wekelijks kijken wij nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat de prachtige woonkerk van Yvette.

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welk persoon past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. Yvette was één van de kandidaten die meedeed. Zij woont in een kerk die 23 jaar geleden is omgebouwd tot een heel bijzonder woonhuis. Hoewel ze trots is op haar woning, moest ze in het tv-programma vooral proberen om niet te laten merken dat deze prachtige woonkerk van haar is.

woonkerk
Wie Woont Waar #6: binnenkijken in het knalroze huis van Patrick Kooiman
Binnenkijken

Flinke verbouwing

Yvette woont sinds september 2017 in haar omgebouwde kerk in het Brabantse Drimmelen, samen met haar man Rudi, hond Pepper en kat Tobias. “De laatste kerkdienst is in 1997 geweest. Daarna is de kerk verkocht aan een aannemer die hier 20 jaar met zijn eigen gezin heeft gewoond. Zij hebben de kerk verbouwd tot een woonhuis met vier slaapkamers, een badkamer en een keuken.” Dit betekent echter niet dat Yvette en Rudi niks meer aan de kerk hoefden te doen toen zij het eenmaal in bezit hadden. Toen zij de kerk in 2017 kochten, hebben ze nog drie maanden flink verbouwd om de kerk naar eigen smaak in te richten en aan te passen. 

“Wij hebben alles vernieuwd. De jaren ‘30 keuken heeft plaats gemaakt voor een witte, strakke keuken, de plaatradiatoren zijn vervangen voor oude lamelradiatoren, de rioleringsbuizen en afvoeren zijn vernieuwd en de elektriciteit is vervangen. Daarnaast is er een aantal nieuwe balken onder de vloer vervangen, zijn de muren gestuct en is alles wit geschilderd. Het plafond hebben we nachtblauw geschilderd en de deuren en kozijnen zwart. Ook hebben we een nieuwe vloer in de gang en bijkeuken gelegd, hier hebben we gekozen voor kloostertegels.” De oude houten vloer uit de kerk is nog altijd de originele vloer, maar deze hebben ze wel laten behandelen en wit gemaakt. Ook op de bovenverdieping werd een nieuwe vloer gelegd, en het ouderwetse schrootjesplafond werd strak gestuct, net als de overige wanden op de bovenverdieping. Tot slot werden er twee slaapkamers opengebroken, zodat er één grote slaapkamer met een kledingruimte ontstond.

“Dit moest allemaal in drie maanden gebeuren, dus daar zat een flinke planning achter om dit op tijd voor elkaar te krijgen. Dit deden we met hulp van de aannemer, maar we hebben ook veel zelf gedaan. Toen dit allemaal klaar was hebben we daarna ook nog de tuin aangepakt en hebben we recentelijk de voor- en zijmuur met nieuwe knipvoeg gedaan.” 

Interieur

“Het pandje komt uit de jaren ‘30 en heeft prachtige glas-in-lood ramen. De combinatie van oud en nieuw vinden we erg mooi en met de kleuren in de ramen hebben we eigenlijk weinig andere kleuren in huis nodig. De ramen zijn zo mooi dat we daar de nadruk op willen leggen en de rust van de kerk uit willen laten komen. In ons vorige huis hadden we juist veel kleur, maar nu komen de kleuren in huis door gekke dingetjes in de accessoires of de bloemen. Natuurlijk kun je meer kleuren gebruiken op de wanden, maar wij wilden de rust van een kerk benadrukken met de mooie elementen die dan goed uitkomen.” Omdat het plafond erg hoog is, hebben ze deze donker geschilderd zodat de hoge ruimte evengoed voor een intieme sfeer zorgt. “Het is misschien gewaagd, maar het komt heel mooi tot zijn recht in deze ruimte.” 

Wat deze woning zo bijzonder maakt is dat het enerzijds duidelijk een kerk is, maar toch ook weer niet. “De hele grote bank, de strakke keuken en de grote eettafel zorgen ervoor dat de ruimte niet aandoet als een kerk, maar als een echte woning.” Het zijn dan ook vooral de kleine details die je er aan helpen herinneren dat je je in een kerk bevindt. De collectezakken aan de muur, de mariabeeldjes in de kast, de psalmnummers op de muur, de grote paaskaars én natuurlijk -iets minder klein- de preekstoel die prominent in de woonkamer staat. 

Verboden Maria’s

“Door de manier waarop wij de kerk hebben verbouwd is het een plezier om hier te wonen, met alle moderne voorzieningen die wij graag wilden hebben. Het is een heel ander soort pand dan een gewoon huis. De ruimtes zijn groot en ik spaarde al lange tijd oude Maria’s, dus dat hoort nu ook een beetje bij een kerk. Alhoewel dit van origine een gereformeerde kerk is, en daar horen Maria’s natuurlijk eigenlijk niet thuis, maar voor ons maakt dit niet uit.” Ook de dikke muren hebben zo zijn voordeel volgens Yvette. “Hierdoor hoeven we eigenlijk geen rekening te houden met geluidsoverlast en kunnen we de muziek soms lekker hard zetten.”

Niet alleen Yvette vindt het bijzonder om in een kerk te wonen, ook voorbijgangers zijn enthousiast en nieuwsgierig naar de woning. “In de zomer zijn er veel toeristen in Drimmelen en die proberen ook echt binnen te kijken in de kerk. Er bellen zelfs wel eens mensen aan die vragen of ze binnen mogen kijken.” Daarnaast worden ze ook blij van de verhalen van dorpsgenoten die mooie herinneringen hebben aan deze kerk. Mensen die er getrouwd zijn of hun kinderen hebben gedoopt, Yvette en Rudi vinden het altijd weer bijzonder om dit te horen.

Strak en sfeervol

De stijl van de woning is vrij modern en strak met veel zwart en wit. En toch straalt het veel warmte uit. “Dat komt omdat het plafond nachtblauw is, dat is zachter dan zwart. Daarnaast hebben we alleen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De vloer is de originele houten vloer met de oude beschadigingen van de houtworm er nog in. Door grote elementen toe te passen wordt het niet rommelig, maar ruimtelijk en hebben we met een donker plafond en alleen maar glas-in-lood een enorme sfeer gecreëerd. Het railsysteem aan het plafond is in verschillende zones verdeeld, zodat we met het licht kunnen spelen en de kerkverlichting in elke mogelijke kleur kunnen laten veranderen. Verder hebben we het geheel met verschillende accessoires en bloemen afgemaakt.

Geen setjes!

“Een bankstel met bijpassende fauteuils zal je niet snel tegenkomen in ons huis. Wij zoeken onze meubels uit bij verschillende zaken en wat er op ons pad komt. Maar geen setjes! Verder kun je van alles tegenkomen bij mij.”

Meer kleur?

Over het roze huis van medekandidaat Patrick zei Yvette in het tv-programma: “Ik zou hier zeker kunnen wonen, ik word hier heel blij van.” En toch is haar huis totaal anders en is er veel minder kleur te bekennen. “Ik kan het erg waarderen dat iemand iets moois maakt en durft. Als ik alleen zou wonen zou ik dit zeker durven, mits het past in de ruimte. Geef me een paar huizen om in te richten en elk huis is anders, maar wel met een wow-factor en niet doorsnee. De rust die ons kerkje uitstraalt wilde ik benadrukken, al kan ik me zeker voorstellen dat ik daar andere kleuren zou kunnen gebruiken. Misschien over een paar jaar, maar nu ben ik er heel tevreden over. Maar het roze huis vond ik echt fantastisch om te zien. Ik houd van bijzondere interieurs.”

Door andermans ogen kijken
Doordat de kandidaten hun best moesten doen niet prijs te geven welk huis van hen is, en dus ook (geacteerd) vol verwondering naar hun eigen huis te kijken, werden ze ook gedwongen met andermans ogen naar hun eigen woning te kijken. Toch was dit voor Yvette geen moeilijke opdracht. “Je speelt een spel zodat ze mij niet zouden plaatsen in de kerk. En als ik zelf naar het pand en de inrichting kijk, dan zie ik het zoals ik het wilde hebben. Dus door andere ogen kijk ik volgens mij hetzelfde als door mijn eigen ogen.”

Terug naar een ‘gewoon huis’?
Of ze ooit terug willen naar een gewoon huis, geen denken aan. “Wij gaan hier niet meer weg. Tenzij we moeilijk ter been worden, dan zullen we uiteindelijk wel moeten. Maar voorlopig in goede gezondheid willen we hier oud worden.”

Nadelen
Toch zitten er ook minder leuke kanten aan zo’n kerkwoning. “Een nadeel is een groot woord, maar het is een oud pand en we hebben al veel gedaan om het te isoleren. Je hebt eigenlijk alles in het groot, dus ook de kosten die je maakt. Volgend jaar gaan we de zolder isoleren. Het zal een hele uitdaging worden om dit pand klimaatneutraal te krijgen, zeker omdat we op ons grote dak geen zonnepanelen mogen leggen. Maar echt een nadeel wil ik het niet noemen, want we wonen hier heerlijk!”

Wensen en toekomstplannen
Yvette is erg tevreden met haar woning en heeft dan ook eigenlijk geen wensen meer voor haar interieur, al is ze wel nog op zoek naar een goed opbergsysteem voor de vele schoenendozen met schoenen in de slaapkamer. Daarnaast willen ze nog iets verzinnen voor het glas-in-lood. “Nu zijn er voorzetramen geplaatst, maar dat is niet luchtdicht en er komt toch viezigheid tussen.”

Winnaar
Omdat Yvette de meeste huizen goed had geraden won ze een leuke geldprijs die ze inmiddels ook al in haar woning heeft gestoken. “We hebben het geld gelegd bij de nieuwe knipvoegen buiten. Dit is erg kostbaar, dus het is heerlijk om zo’n bedrag erbij te kunnen leggen.”

(Terug)kijken?
Wie Woont Waar is momenteel niet meer op TV, maar wel terug te kijken op Videoland.

Meer opvallende huizen uit Wie Woont Waar zien?

Fotocredits
Yvette Langbroek

Marjolein Sintenie
ID: 10317

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven