Huis
Tuin
Video

Wie Woont Waar #6: binnenkijken in het knalroze huis van Patrick Kooiman

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. Wekelijks kijken wij nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat het knalroze paleis van Patrick.

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welk persoon past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. Patrick was één van de kandidaten die meedeed. Zijn appartement in Rotterdam ziet er van de buitenkant redelijk doorsnee uit, maar van de binnenkant is het mierzoet en heeft het alle kleuren van de regenboog. “Je krijgt er spontaan kiespijn van!”, aldus een van de kandidaten van het TV-programma. Zijn woonkamer is bijvoorbeeld compleet zuurstokroze, inclusief het plafond. Maar de andere ruimtes in huis hebben weer een heel ander kleurenthema. Zo is de hal knalgeel en de slaapkamer geheel in het blauw. Een regenbooghuis met alle kleuren dus!

roze woonkamer patrick kooiman
patrick kooiman gele hal
Wie Woont Waar #5: zo is het om te wonen op toeristentrekpleister de Zaanse Schans
Binnenkijken

Twee appartementen samengevoegd

Patrick woont sinds 2007 in zijn Rotterdamse appartement, momenteel in zijn eentje, maar voorheen had hij een creatieve oplossing gevonden om zijn woning uit te breiden en met iemand te delen. “Mijn partner woonde destijds hiernaast. Toen we wilden samenwonen hebben we onze appartementen samengevoegd tot één groot huis en zijn vervolgens getrouwd. We maakten altijd het grapje dat als we ooit zouden scheiden, we alleen nog maar de tussenmuur terug hoefden te plaatsen. Nu kan ik je zeggen dat het wat meer voeten in aarde had toen we in 2016 besloten uit elkaar te gaan, maar het resultaat mag er zijn! Overigens woont mijn ex nog steeds naast mij en ben ik blij dat hij mijn buurman is.”

Liefde voor interieur

Patrick is gek op alles wat met interieur, kunst en design te maken heeft. Buiten zijn werk als social media teamleider bij een grote webshop schrijft hij dan ook geregeld blogs en columns over onder andere filminterieurs. Daarnaast fotografeert hij ook graag interieurs én bracht hij onlangs zelf het prachtige interieurboek VOLUME uit, wat nu in heel Europa en Amerika in de winkels ligt. “Fantastisch als je dan weer een foto van vrienden krijgt dat ze het in New York zagen liggen.”

Roze

Je moet het maar durven, je hele woonkamer zuurstokroze verven. Voor Patrick heeft het dan ook wel even geduurd voor hij de roze kwast erbij pakte. “Op internet zag ik ooit een appartement in New York dat ook helemaal fuchsiaroze was, inclusief de plafonds. Ik kon altijd lekker fantaseren over hoe dat hier thuis zou staan. Maar pas na mijn scheiding durfde ik het. Het is een statement en daar houd ik van. Maar omdat ik alles in één kleur heb gehouden in de woonkamer, staat het lang niet zo opvallend als je zou denken.”

Plafonds schilderen is iets wat veel mensen eng vinden, maar Patrick vond het verre van eng. "Het staat veel chiquer en rustiger als je je plafond in dezelfde kleur verft. Het contrast is veel minder hard en dat is fijn voor het oog. Overigens heb ik ook al het houtwerk en een paar lelijke radiatoren meegeverfd, zodat ze niet meer zo in het oog springen!”

Zelf ook je plafond schilderen? We vertellen je hier wat de beste manier is om dit aan te pakken.

Veranderingen

Vroeger veranderde Patrick zijn interieur heel veel. “Voor kerst schilderde ik zelfs ooit de hele woonkamer rood. Nu ben ik blij met de roze woonkamer die ik heb en zoek ik de verandering meer in losse items.”

Vreselijke kleur

Met zoveel sprekende en verschillende kleuren in huis zou je denken dat Patrick vrijwel alle kleuren wel kan waarderen. Toch is er één kleur die je nooit in zijn huis zal tegenkomen. “Taupe vind ik de meest vreselijke kleur die er is. Vroeger gaf ik een paar keer per jaar freelance kleuradviezen bij bouwmarkten. Je moest eens weten hoeveel mensen om taupe vroegen. Of ‘touwpee’ zoals sommige mensen dat noemden. Voor mij geen mainstream!”

Hysterisch, maar niet overprikkeld

Tijdens het televisieprogramma omschreef Patrick zijn eigen huis als hysterisch, uiteraard om ook te doen alsof dit niet zijn eigen huis is. Maar hij begrijpt wel dat andere mensen zijn huis een tikkeltje hysterisch kunnen vinden. “Voor de televisie moet je de dingen natuurlijk net even iets grootser brengen voor de kijkers thuis. Dat geeft het meer sjeu. Maar goed, ik snap dat mensen mijn huis hysterisch kunnen vinden hoor. Zelf vind ik het net op het randje.”

Maar overprikkeld raakt hij gelukkig niet in zijn ‘hysterische’ huis. “Sterker nog, ik wil nog meer spullen in huis! Niet dat ik een hoarder ben hoor, maar er missen nog wat dingen. Zo heb ik nog geen gordijnen, maar dat is een kwestie van nog even doorsparen. Overigens vind ik het belangrijk om niet door te slaan naar ‘lollig’. Het mag best wel over de top zijn, maar gedistingeerd moet het sowieso blijven.”

Andermans reacties

Elke keer wanneer Patrick voor het eerst mensen over de vloer heeft, merkt hij op dat mensen in eerste instantie niet weten waar ze als eerste moeten kijken. “Maar dat is ook wel een beetje waar ik voor ga. Een goed interieur vertelt iemands levensverhaal, dus het mag best wel rijk zijn. De kleuren vindt iedereen erg meevallen, met name omdat ik in elke kamer niet meer dan één verfkleur gebruik.”

Ook de andere kandidaten van Wie Woont Waar reageerden vol verbazing op het regenbooghuis van Patrick. “Dat ze verrast zouden reageren, dat stond vast. Wat ik het fijnst vond, is dat een van de kandidaten zei dat ze de kunst in huis zo mooi vindt. Die is niet van mij hoor, ik leen alles bij Kunstuitleen Rotterdam. Echt ideaal als je voor een redelijk bedrag per maand echt bijzondere kunst in huis wil halen. Je kunt ook naar hartelust wisselen. Als ik één tip kan meegeven, dan is dat het dus wel. Toch vond niet iedereen alles mooi. Een van de andere kandidaten vond de drie Chinese beelden vreselijk, bijvoorbeeld. Maar goed, denk ik dan maar, ieder zijn ding.” 

patrick kooiman fruit

Met andermans ogen je eigen huis bekijken

Omdat Patrick in het programma hard zijn best moest doen alsof dit niet zijn huis was, werd hij ook gedwongen om zijn huis eens door andermans ogen te bekijken. “Dat was heel bijzonder. Je wil jezelf niet verraden door te zeggen hoe mooi je alles vindt. Maar je kan toch ook niet gaan beweren dat het allemaal zo vreselijk is.”

(Terug)kijken?
Wie Woont Waar is tot en met 24 februari elke maandag om 21:30 uur te zien op RTL 5 en vooruit (of terug) te kijken op Videoland

Bekijk ook Patricks bijzondere verhaal achter dit item wat hij nóóit weg zou doen. 

Meer opvallende huizen uit Wie Woont Waar zien?

Fotocredits
Patrick Kooiman

Marjolein Sintenie
ID: 10208

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven