Huis
Tuin
Video

Wie Woont Waar #5: zo is het om te wonen op toeristentrekpleister de Zaanse Schans

Van compleet roze huizen tot metalen grotten en van architectonische pareltjes tot een huis dat geheel zwart-wit is. Je ziet de meest opvallende huizen voorbij komen in het tv-programma Wie Woont Waar. Wekelijks kijken wij nog eens binnen bij de huizen die ons het meest opvielen en vragen de bewoners hoe hun woonstijl tot stand is gekomen. Deze week is dat het huis van Ingrid. Of nouja, huis… eigenlijk is het een museum! Ingrid woont namelijk op de grootste toeristenattractie van Nederland: de Zaanse Schans!

Wie Woont Waar

In het programma Wie Woont Waar gaan vier volslagen vreemden bij elkaar op bezoek, zonder dat ze weten wie in welk huis woont. Het komt dus aan op intuïtie en mensenkennis om te bepalen welke woonstijl bij welk persoon past. In totaal bezoeken ze vijf huizen, want één van de huizen is een fophuis, om het ze nog maar even extra moeilijk te maken. Ingrid was één van de kandidaten die meedeed. Zij woont sinds 6 jaar samen met haar hondje Floor in een Zaans huisje uit 1734 op de Zaanse Schans. Hier heeft ze haar huis gedeeltelijk ingericht en opengesteld als museum. In het tv-programma moest ze dan ook heel erg haar best doen om de andere te laten geloven dat dit bijzondere huis niet van haar was.

Museumhuis

In het programma ging Ingrid schuil onder de naam Petra, omdat ze anders te makkelijk te googlen was. Maar niet alleen tijdens het programma moest ze zich voordoen als iemand anders, maar ook in het dagelijks leven kruipt ze regelmatig in iemand anders z’n huid. “Ik leid groepen rond in mijn huis als Kaatje Slager, die er in 1850 woonde en de gasten thee met koekjes aanbiedt.” Haar huis is dus deels een museum en deels haar privé huis. “Ik houd mijn keuken, wc, badkamer beneden en de hele bovenverdieping met mijn kantoor en slaapkamer gescheiden van het museum hoor, daar mag niemand komen.”

Maar de rest van haar huis is dus écht een museum en geheel ingericht in de stijl van de tijd dat Kaatje er heeft geleefd. De meubels en accessoires tikt ze op de kop via (groot)ouders van vrienden, via Marktplaats en antiekmarkten. 

Verborgen moderne snufjes

Eén ding is zeker, IKEA-meubelen en alles wat modern is, zul je nooit in haar huis zien staan. Toch wil dat niet betekenen dat er in Ingrids huis helemaal geen moderne invloeden terug te vinden zijn. Ingrid heeft namelijk ontzettend slimme oplossingen bedacht voor haar moderne apparaten. Zo heeft ze de tv heel onopvallend verstopt in de schouw boven de kachel, zoals je hieronder aan de rechterkant ziet als je heel goed kijkt. 

En dat is niet het enige verborgen moderne snufje. “Ik heb ook mijn diepvrieskist omtimmerd in een mooi houten frame. Niemand die dat ziet!” 

Tussen de toeristen

Lang niet iedereen moet er aan denken om elke dag tussen de duizenden toeristen te wonen, maar Ingrid vindt het geweldig. “Het is nooit saai en er zijn altijd blije mensen die foto’s maken van het huis. Als ik daar toch eens een eurootje per stuk van zou krijgen…” Gek wordt ze dan ook gelukkig nooit van de toeristen. “Als je binnen bent heb je er ook geen erg in. Ik kan alleen niet met de bikini in de tuin liggen.”

Veel poetswerk

Een van de kandidaten vroeg zich geheel terecht af hoe je dit museumhuis schoonhoudt, aangezien er overal veel meubels en accessoires staan. Ook daar heeft Ingrid wat op bedacht. “Een vriend van me komt elke zaterdagmorgen langs. Dan gaan we samen het hele huis door om het schoon te maken. Heel gezellig!”

Nooit meer in een modern huis

“Ik heb op zich niks tegen moderne huizen, dat kan ook heel mooi zijn. Maar het leuke is dat ik dit met mijn bedrijfsactiviteiten kan combineren en dat zou niet kunnen in een modern huis. Mijn idee is dan ook dat ik hier oud wordt en dan door de dooddeur in mijn kistje naar buiten wordt gedragen.” 

Wil je zelf ook een rondleiding door Kaatje Slagters huis? Kijk dan voor meer informatie op Holland Village Tours

(Terug)kijken?

Wie Woont Waar is tot en met 24 februari elke maandag om 21:30 uur te zien op RTL 5 en vooruit (of terug) te kijken op Videoland.

Marjolein Sintenie
ID: 10188

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven