Huis
Tuin
Video

Wonen op het water: Olaf ontwierp zijn eigen waterwoning

Wonen in een waterwoning - het is niet voor iedereen weggelegd. Olaf en zijn gezin wonen inmiddels vier jaar in hun zelf ontworpen, dobberende huis in de Harnaschpolder in Delft. "Elke dag hier voelt als vakantie."

Waterkavel te koop

Toen Olaf Janssen zo'n negen jaar geleden het bord 'Waterkavel te koop' zag staan, had hij eigenlijk geen idee waar hij aan zou beginnen. "We hadden er nooit eerder over nagedacht om zelf een huis te gaan bouwen, laat staan een waterwoning. Maar zowel het bouwen van een waterwoning als de locatie waren zo uniek, dat we besloten het 'gewoon' te doen. Harnaschpolder ligt nog geen 10 minuten fietsen van het centrum van Delft maar je waant je middenin een natuurgebied."

De voorbereiding
Omdat het water waarin de drijvende woning ligt afgesloten is, kon er bij de bouw niet te werk worden gegaan zoals gebruikelijk bij woonarken. "Gewone woonboten worden eerst gebouwd en vervolgens over water naar de betreffende locatie gesleept, dat ging hier dus niet." Olaf was genoodzaakt een nieuw bouwconcept te ontwikkelen waarbij direct op locatie gebouwd wordt. Hij stelde een programma van eisen op en verzamelde de juiste mensen om zich heen. Hierbij was het vinden van twee partijen cruciaal. "Ik moest een architect zien te vinden die welwillend was om mee te denken én een constructeur die me kon helpen bij de nieuwe, innovatieve constructie." 

Een zwaan voor je slaapkamerraam

Het wonen op het water bevalt uitermate goed. "Je ervaart zoveel ruimtelijkheid en bent veel meer in aanraking met de natuur. Fantastisch om 's ochtends wakker te worden en een zwaan vlak voor je slaapkamerraam voorbij te zien zwemmen. Elke dag voelt hier als vakantie."

 

Andere leuke bijkomstigheid is dat Olaf inmiddels zijn werk heeft gemaakt van het nieuwe bouwconcept. Met zijn bedrijf Balance d'Eau heeft hij al meerdere woningen en projecten te water gelaten. Balance d'Eau verzorgt zowel de bouw, begeleiding, advisering als de totale realisatie van de projecten.

ID: 2670

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven