Huis
Tuin
Video

Het Victoriaanse tijdperk in de hal

Hal
Tegels zijn de ideale wand- en vloerbekleding in een badkamer of keuken. De hal mag echter niet in dit rijtje achterblijven! Voor een halletje kun je juist kiezen voor iets dat slijtvast is en in het oog springt. Deze ruimte is immers het visitekaartje van je woning en dus moet die een goede indruk maken. Met deze tegels kan dat niet mis gaan!

Het huis van Eleanor en Roek zit nog vol karakteristieke details. Daar kan Thomas natuurlijk niet een simpel vloertje leggen. Daarom kiest hij voor tegels met een bijzonder motief die de ruimte chique en sfeervol, maar toch ook heel hip maken. Het grote voordeel van tegels is dat ze slijtvast zijn en daardoor in ruimtes waar veel stappen worden gezet een lange levensduur hebben. Ook zijn tegels natuurlijk makkelijk schoon te houden; heel hygiënisch dus! 

Wat heb je nodig?

  • Tegellijm
  • Tegelsnijder
  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Lijmkam
  • Tegel patroon
  • Tegel zwart

Hoe ga je te werk?

Stap 1
Zorg eerst dat je ondergrond egaal is. Thomas gebruikt multiplexplaten die hij in de ondervloer schroeft. Deze maken de ondergrond helemaal vlak en waterpas. Is de vloer niet helemaal recht, maar wil je je vloer wel betegelen? Kies dan voor een kleinere tegel; dan is de kans op scheuren een stuk kleiner. Smeer de vloer in met voorstrijk zodat de lijm later beter hecht.

Stap 2
Bij elke klus is het belangrijk dat je alles goed uitmeet zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij deze klus is dat nog eens extra noodzakelijk; je wilt natuurlijk niet midden in je klus op een half patroon uitkomen. Bepaal dus eerst goed de maten van je tegel, meet vervolgens de vloer op en bereken met behulp van een rasterpapier precies hoe je uit gaat komen. Het makkelijkste is om je tegels ook vanuit het midden op de vloer uit te leggen. Teken de vakken vervolgens op de grond over.

Omdat het pakket bestaat uit de tegels die de bloem vormen en je daarnaast ook bijpassende effen grijze of zwarte tegels kunt aanschaffen, kun je zelf kiezen hoe je je vloer wilt gaan leggen. Wil je een strak vloertje met een vast patroon of mogen de tegels wat speelser worden gelegd? De keuze is reuze! Thomas kiest voor twee grote bloemen met een zwarte tegel als rand. Omdat de hal niet de meest grote ruimte in huis is, moet Thomas wel wat slijpwerk verrichten aan de tegels.

Tip: Een vloertegel kan ook tegen de wand gebruikt worden. Leuk om een accent aan te brengen in een nis of als een plint langs de wand.

Stap 3
Om de zwarte tegels op maat te snijden, kun je een watergekoelde tegelsnijder gebruiken. Maak een stapel tegels per keer op maat. Dit scheelt een hoop heen-en-weer geloop.

Stap 4
Tijd voor de tegellijm! Maak eerst de lijm aan. Voor het lijmen van de vloer gebruikt Thomas poederlijm. Pastalijm lijkt makkelijker in gebruik omdat je dat meteen op de vloer kunt aanbrengen. Poederlijm is echter een stuk flexibeler én je portemonnee vindt poederlijm een stuk leuker.  Breng de lijm dan aan op de vloer. Ga vak voor vak te werk. Thomas gebruikt een lijmkam van 6mm. Dat is voldoende, aangezien de tegels niet erg grof zijn. Bij een grotere tegel kan je een grotere lijmkam in huis halen. Met behulp van tegelkruisjes voorkom je dat je dat de tegels gaan verschuiven en dat de voegen ongelijk worden.

Stap 5
Als de tegels op hun plek liggen en goed vastzitten, kan er worden gevoegd. Het is het mooiste om de kleur van de voeg aan te passen aan de kleur van de tegel. Onmisbaar bij het voegen zijn een troffel, een emmer en een spons, een inwasspaan en natuurlijk je voegmiddel. Voeg je voegmiddel toe aan, om te beginnen, een klein laagje water in de emmer. Hoeveel voegsel  je nodig hebt voor je vloer of wand heeft natuurlijk alles te maken met de oppervlakte van je tegels, de voegbreedte, de tegelmaat en de tegeldikte. Voor grotere wand- of vloertegels moet je denken aan ongeveer een halve kilo per m2. Voor kleinere tegeltjes kan dit zelfs een kilo voegmateriaal per m2 zijn.

ID: 164

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven